Published On: Sub, sij 17th, 2015

HAMMOND I STEINMEIER: Želimo zajednički rad Sarajeva, Banja Luke i Mostara, vrata EU su vam otvorena

Ministri vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Savezne Republike Njemčake, Philip Hammond i Frank-Walter Steinmeier, poručili su u obraćanju članovim Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kako BiH mora prihvatiti šansu koju joj pruža Europska unija, kao i da njeni politički lideri ujedinjeno moraju raditi na tome.

Razlog posjete Hammonda i Steinmeiera Bosni i Hercegovini je inicijativa koju su njihove zemlje pokrenule u studenom prošle godine, a koja ima za cilj oživljavanje puta BiH u pridruživanju Europskoj uniji.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier započeo je obraćanje podsjećanjem na svibanjske poplave u BiH.

“Tada sam posjetio BiH, a vaša zemlja se borila s poplavama. Ono što je tijekom te posjete na mene ostavilo dojam je odlučnost bosanskog društva da se prihvati obnove. Zajednički su prevladali poplavu i mislim da je ta spremnost da se podnese odgovornost nešto što vašu zemlju može povesti naprijed. Od moje tadašnje posjete mnogo toga se promijenilo. Od tada su se perspektive za BiH u velikoj mjeri poboljšale, otvorena su vrata i definirane su reforme i one su te kojih se politika treba latiti nakon izbora. U prosincu je EU formulirala preduvjete za približavanje BiH Uniji. Molim vas da ovu šansu prihvatite i prođete kroz ta vrata koja su vam otvorena”, kazao je Steinmeier.

Šef njemačke diplomacije je dodao kako se bh. vlasti moraju skoncentrirati na potrebe i zahtjeve građana.

“Ljudi u BiH su prosvijedima (u veljači 2014, op.a.) dali do znanja što im je važno, žele prevladati ovaj zastoj i žele da se socijalni i ekonomski problemi konačno počnu rješavati. Žele borbu protiv korupcije te rješenje za nezaposlenost. U procesu prilbližavanja EU mi vam želimo pomoći da se koncentrirate na građane kako bi mogli raditi. Mi, EU i članice, spremni smo podržati vas na putu ka EU, ali taj put BiH mora sama preći. Odgovornost je u vašim rukama. Prvi koraci su već načinjeni”, kazao je Steinmeier.

Dogovor na zajednički rad

Kazao je kako je pridjelog da se preuzme obaveza već napravljen. Naglasio je i kako je informiran da je formiranje institucija nakon izbora na dobrom putu.

“A, sada želimo da se sve političke snage u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru dogovore na zajednički rad koji će obavljati narednih godina”, kazao je.

Njemački ministar vanjskih poslova je podsjetio na to kako je njegova zemlja prije 15 godina bila smatrana “bolesnikom Europe”, ali je uz političke napore prevladala taj period.

“Mnoge zemlje u EU prolaze sličan bolni proces, a neke od njih, ipak, postižu rezultate. Pri tome se moraju napustiti stari obrasci načina razmišljanja, ali se isplati biti na čelu kolone. Stekao sam dojam da BiH ima uvjete za takvo nešto. Ovo je lijepa zemlja s jako puno potencijala za gospodarstvo i turizam, ali imate i iskusne bh. snage, radnike koji imaju veliku motivaciju. Mi smo spremni ovaj proces i riječju i djelom nastaviti podržavati. Vlak u pravcu EU za velike dijelove Zapadnog Balkana već vozi, a nadamo se će se i BiH ukrcati na taj vlak”, kazao je Steinmeier.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Philip Hammond podsjetio je kako je na zajedničkoj njemačko-britanskoj inicijativi rađeno uz velike napore te kako uspjeh BiH na njenom putu prema EU sada ovisi od njenih političkih lidera.

“Uspjeh će sada ovisiti od onoga što čini ili ne čini BiH, tj. njene političke vođe. Ovdje, u parlamentu, vi imate glavnu ulogu. Ministar i ja smo pokrenuli inicijativu jer razumijemo da izazovi u BiH traže proširenje programa reformi. Prosvijedi građana prije skoro godinu dana su u fokus jasno stavili pitanja stabilizacije gospodarstva, stvaranja radnih mjesta, jačanja vladavine zakona. Naš prijedlog u Berlinu je bio da ako je nova vlada u stanju pokazati sposobnost da ostvari napredak, onda mi trebamo odgovoriti. Što se više uradi na terenu u BiH, to ima više napretka. Sada je trenutak za liderstvo, vrijeme da se iskoristi prilika koju EU nudi BiH, vrijeme da se građanima BiH da nada i da se u regiji stvori stabilnost”, zaključio je Hammond.

Plan oživljavanja puta BiH ka pridruženju EU

Velika Britanija i Njemačka su prije nekoliko mjeseci predstavile plan oživljavanja puta BiH ka pridruženju Europskoj uniji (EU), ponudivši da se otvore fondovi EU u zamjenu za posvećenost institucionalnim reformama vlasti koja treba biti formirana nakon listopadskih izbora. BiH je po provođenju neophodnih reformi na posljednjem mjestu među državama Zapadnog Balkana koje žele članstvo u EU. Njen put ka EU, uz ostalo, usporava složen politički sustav zasnovan na etničkim i regionalnim kvotama.

Okvir koji su uspostavili britanski i njemački ministri vanjskih poslova na konferenciji u Berlinu namjerava iskoristiti izbore kao način za pokretanje reformi uz korištenje novca EU-a i stavljanje ekonomskih ispred političkih reformi. Međutim, te reforme traže suglasnost svih stranaka u BiH.

Predsjedništvo BiH je nedavno usvojilo prijedlog izjave o prihvaćanju zaključaka Vijeća za vanjske poslove EU. Ovom izjavom se BiH obvezuje na provedbu reformi na putu ka EU. Usvajanje ove izjave EU je nedavno postavila pred BiH kao uvjet kako bi, nakon što je potpisan 2008, konačno na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

S ministrima vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva Frank-Walterom Steinmeierom i Philipom Hammondom sastali su se danas u Sarajevu i članovi Predsjedništva BiH, a sastanak je održan iza zatvorenih vrata. /AA/