Published On: Sub, srp 14th, 2018

BH novinari zatražili od FUP-a istragu u slučaju prijetnji uredniku BHT-a

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije je osudio ugrožavanje sigurnosti i prijetnje Marku Radoji, uredniku Informativnog programa Televizije Bosne i Hercegovine (IP BHT), koje su poslane izravno, putem elektronske pošte ili objavljene u komentarima na Facebooku i portalima.

Prijetnje su uslijedile nakon što je Radoja, kao urednik IP BHT, zatražio od voditelja informativnih emisija BHT-a da 11. srpnja ne nose na reveru cvijet Srebrenice, simbol sjećanja na žrtve genocida i stradanje više od 8.000 Bošnjaka u srpnju 1995.

”Upravni odbor BH novinara smatra da je nedopustivo upućivati prijetnje i dovoditi u opasnost nečiji život, pozivati na nasilje ili koristiti nepriličan govor, bez obzira slažemo li se ili ne kao građani i javnost u Bosni i Hercegovini s donesenom odlukom. Takva ponašanja predstavljaju kazneno djelo, zbog čega policija mora hitno istražiti prijetnje i poduzeti zakonske sankcije.

Upravni odbor BH novinara je u petak, 13. srpnja, i službeno zatražio od Federalne uprave policije efikasnu istragu u ovom slučaju i kažnjavanje osoba koje su upućivale prijetnje.

Istovremeno, članovi Upravnog odbora BH novinara pozivaju menadžment i upravu BHRT-a da s dužnom pažnjom razmotre odluku urednika IP, te, u skladu s postojećim zakonskim propisima i Uredničkim princpima BHRT-a, donesu potrebne mjere za jačanje javne uloge, odgovornost i rada PBS u interesu svih građana BiH.”, stoji u priopćenju Upravnog odbora BH novinara./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare