Published On: Sub, srp 14th, 2018

Poznavajući hrvatski mentalitet i nestrpljivost, Svijet bi već sutra mogao dobiti 9. svjetskog prvaka

Kada bi pitali navijače iz cijelog svijeta tko će dobiti u finalu Svjetskog prvenstva većina će ih reći kako glava kaže Francuska, a srce Hrvatska. U nedjelju će još jednom biti taj epski dvoboj Davida protiv Golijata, a srca nogometnih zaljubljenika Vatreni su svojom hrabrošću već osvojili.

Kladionice i stručnjaci stavljaju Francusku kao favorita, što je i očekivano. Malo je tko od stranih ljudi očekivao Hrvate u finalu, ali zato nogomet i jeste toliko poseban sport. Puno puta se pokazalo kako ne pobjeđuju uvijek bogati i bolji, već odlučniji.

Ni brojke nisu na strani Hrvatske, ali ovi Vatreni su svima pokazali kako mogu srušiti sva ta prokletstva. I proći skupinu, i pobijediti na penale, i pobijediti domaćine i na kraju krajeva ući u finale, a prije toga su u tri utakmice gubili i vraćali se. Možda je grčko osvajanje Eura 2004. bila do sada najveća senzacija, možda će i ostati jer ova Hrvatska je puno, puno bolja od te Grčke. No, način na koji su došli do finala je potpuno različit. Kada bi se snimao film, ovaj o Vatrenima bi itekako bio zanimljiviji. Toliko drame i vraćanja nitko nikada nije napravio. Grci su utakmice rješavali bunkerom i jednim golom iz prekida, ali ovo što Hrvati čine će ući u najljepše nogometne bajke.

Kada bi sutrašnji susret otišao u produžetke, pa kasnije i na penale, čitav svijet bi se složio kako su Hrvati favoriti, ali povijest nam ne ide u prilog. Budući da je Hrvatska do sada triput igrala produžetke i dvaput prošla dalje na jedanaesterce, nikako ne bi bilo dobro da se to dogodi i sutra. Naime, to bi značilo da se svakih 12 godina finale odlučuje na penale (za sada 1994. i 2006). Ali, ono što je još gore, to bi značilo da ekipa koja je izgubila prethodno finale taj put dobiva. 1994. je Italija izgubila, pa 2006. postala prvak. 2006. gubitnik je bila Francuska…

No, kao što je već rečeno, Hrvati su toliko prokletstava srušili na ovom prvenstvu, pa tko kaže da neće i ovo ako do njega dođe. A, ako se kojim slučajem povijest ponovi, onda se zna kada će Hrvatska sigurno biti prvak svijeta – 2030. godine.

No, opet poznavajući hrvatski mentalitet i nestrpljivost, Svijet bi već sutra mogao dobiti 9. svjetskog prvaka.

Dnevnik.ba/ T.R.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare