Published On: Uto, svi 21st, 2013

Bez zelenog svjetla EU u Hrvatsku samo s biometrijskom putovnicom

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVPBiH) je zaprimilo Notu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu kojom se informira o stavljanju izvan snage Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o uzajamnom ukidanju viza iz 2003. godine jer se danom pristupanja Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine, vizna politika Republike Hrvatske potpuno usklađuje s viznom politikom Europske unije, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.
Za državljane BiH to znači da će se od 1. srpnja 2013. za putovanja u Republiku Hrvatsku primjenjivati režim za putovanje u zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma, odnosno prelazak granice s biometrijskim putovnicama ukoliko zemlje članice EU ne odobre daljnji prelazak granice s Republikom Hrvatskom s osobnom iskaznicom, navodi se u priopćenju MVPBiH.
BiH i Republika Hrvatska su ranije pokrenule zajedničke aktivnosti radi zadržavanja i primjene postojećeg režima prelaska granice s osobnim iskaznicama i nakon 1. srpnja 2013. godine. Ovaj prijedlog je u fazi razmatranja u nadležnim tijelima Europske unije i zemljama članicama EU koje trebaju dati svoju suglasnost, stoji u priopćenju.