Published On: Uto, svi 21st, 2013

Živko Budimir fotografiju s papom platio 1.500 maraka

Živko Budimir ili neko iz njegovog predsjedničkog ureda kupio je foto aparat na aerodromu u Rimu. U Sarajevu je iz budžeta za taj aparat plaćeno hiljadu i po maraka iako se zakonski iz kase ne može isplatiti više od 300 maraka. Revizori su u njegovom i uredu njegovih zamjenika prošle godine pronašli na desetine sličnih zloupotreba budžeta.
Pokušali smo dobiti zvaničan odgovor ko je kupio aparat i zašto ali ni nakon deset dana nismo mogli dobiti odgovor. Laura Bošnjak, glasnogovornica predsjednika Federacije, tvrdi da sve te dane od svog šefa nije mogla dobiti saglasnost da pošalje odgovor. Kaže da ona ne zna ko je kupio aparat ali je sigurna da se on koristi u prave svrhe.
– Ono što vam ja mogu reći je da se kamera koristi za potreba Ureda predsjednika – jedini je odgovor koji smo dobili.
 
Je’l ko ponio aparat?
Predsjednik Federacije prošle je godine putovao u posjetu Vatikanu sa svojom delegacijom. Izgleda da se Budimir nije sjetio da od kuće ponesene aparat kako bi ovjekovječio svoju posjetu pa je u free shopu rimljanskog aerodroma hitno nabavljena prigodna mašina. Za svaki slučaj, kupljen je kvalitetan aparat od 1.493 marke! Nije bilo razloga za štednju jer im je, po povratku u Sarajevo, novac isplaćen iz blagajne.
phoca_thumb_l_22“Obzirom da je za ovu nabavku izvršena isplata sa blagajne ne možemo potvrditi da je ista u skladu sa odredbama Uputstva o blagajničkom poslovanju kojom je utvrđeno da se putem blagajne mogu izvršiti isplate do 300 maraka”, piše u revizorskom izvještaju gdje se dodaje da na ovaj aparat nisu plaćni porez ni carine.
Budimirov ured nije bio obavezan da raspisuje javni poziv za nabavku aparata ove cijene ali je običaj da se zatraži nekoliko ponuda od prodavaca kako bi se dobila najbolja cijena. Na isti način plaćena je i izrada internet stranice predsjednika Federacije.
Revizori su otkrili da nijednim ugovorom nije dogovoreno održavanje internet stranice ali su takve usluge uredno fakturisane i plaćane. Budimir je sam izabrao kompaniju “PR kreativnost” iz Širokog Brijega da za nešto manje od šest hiljada maraka napravi njegovu internet prezentaciju.
Firma iz Širokog Brijega napravila je stranica na besplatnom sistemu joomla, svi korišteni dodaci na stranici, poput fotogalerije, na internetu se mogu pronaći besplatno a takozvani template odnosnodizajn stranice na internetu se može kupiti za 39 dolara. PR kreativnost je naplatila “ruke” punih 5.700 maraka za posao prilagođavanja postojećeg dizajna koji se može uraditi za dan-dva posla.
Budimirovi zamjenici odnosno potpredsjednici Federacije Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić nisu u prošloj godini bili mnogo štedljivi od njega.
 
Alkohol, kravate i šporeti
Kebin ured je u 2011. godini potrošio više do 41.000 maraka za reprezentaciju. Revizori su otkrili da u najvećem broju slučajeva ista osoba sama sebi odobrava isplati reprezentacije. Erdal Selmanović, šef Kebinog kabineta i savjetnik za politička pitanja i međunarodne odnose, najviše je novca potrošio u poznatim sarajevskim mjestima za noćne izlaske nakon radnog vremena i tokom vikenda – diskoteka Basement, Pivnica, Slatko i slano, Metropolis, Coloseum, Milan´s.
no-gallery-thumbMirsad Kebo smatra da ovi troškovi imaju svoju društvenu opravdanost.
“Reprezentacija je diskreciono pravo (…) možete je potrošiti kada ocijenite da to ima svoju društvenu opravdanost i svoju funkciju, i kada od toga vi nemati koristi”, izjavio je Kebo za Centar za istraživačko novinarstvo.
U reprezentaciju su upisani i parfemi za obilježavanje 8. marta (1.095 maraka), muške kravate i šalovi od firme “Granoff” (5.506 maraka), paketići za vjerske i novogodišnje praznike (700 maraka), muške kravate i košulje (1.854 marke).
“Iz prezentirane dokumentacije nije se moglo potvrditi da su navedeni izdaci nastali za potrebe obavljanja redovnih poslova i zadataka Ureda Potpredsjednika zbog čega se ne može prihvatiti opravdanost njihovog nastanka i izmirenja na teret budžeta”, smatraju revizori.
Kebo ima sasvim drugo shvatanje troškova reprezentacije.
“Reprezentacija služi da kupite nekome neki poklon. Taj poklon može da bude i kravata”, kazao je Kebo za CIN.
1_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy
Njegov kolega Svetozar Pudarić u reprezentaciju je uvrstio još nevjerovatnije račune – šest šporeta udruženju “Građanki” Grahovo (2.040 maraka) a naknadno je kroz pomoć nevladinim organizacijama ovom udruženju plaćeno dvije hiljade maraka, također za šporete; ortopedske cipele (499 maraka); krznene papuče (740 maraka) za djecu Udruženja roditelja, djece i mladih sa posebnim potrebama „ADA“ Bosanska Krupa.
Pudarićeve namjere očito su bile plemenite ali su isplate bile nezakonite.
“Napominjemo da navedena isplata nema karakter troškova reprezentacije i nije mogla teretiti ovu poziciju”, utvrdili su revizori.
Na kraju je Pudarićev kabinet počastio i sebe televizorom od tri hiljade maraka od dobavljača s kojim nije imao ugovor, niti je za ovu nabavku postojala bilo kakva ponuda dobavljača.
(zurnal.info)