Published On: Uto, svi 21st, 2013

Tužiteljstvo BiH traži 20 godina zatvora za Jašarevića

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od prizivnog vijeća Suda BiH izricanje maksimalne kazne od 20 godina zatvora za Mevlida Jašarevića, koji je u prvostupanjskom postupku proglašen krivim i osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu u listopadu 2011. godine.
Lokalni mediji prenose i da je istodobno zatraženo preinačenje oslobađajuće u osuđujuću presudu za Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića, koji su bili optuženi za pomaganje Jašareviću, no prvostupanjsko vijeće ih je oslobodilo krivnje uz obrazloženje kako nije bilo dokaza koji bi potvrdili navode optužnice.
Jašarevićev odvjetnik Senad Dupovac tijekom ispitivanja pred prizivnim vijećem zatražio je da se njegovom branjeniku kazna smanji.
Pravomoćnu presudu Sud BiH bi trebao izreći u roku od tri do četiri tjedna.
Mevlid Jašarević, koji je državljanin Srbije, 28. listopada 2011. došao je pred američko veleposlanstvo u Sarajevu naoružan strojnicom i zatim iz nje ispalio više od stotinu metaka, ranivši pritom policajca angažiranog na osiguranju veleposlanstva.
Dokazano je da je Jašarević bio pripadnik zajednice radikalnih islamista – selefija, čije je sjedište u selu Gornja Maoča kod Brčkog.