Published On: Pon, lip 1st, 2020

BERAČI MALINA: Već treći dan govore samo o Hrvatima…

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA govorio je prilikom gostovanja na Federalnoj televiziji o aferi “Respiratori”, oslobađanju Fadila Novalića, radu Tužiteljstva BiH i glavne tužiteljice Gordane Tadić, ali i o problemima u koaliciji s HDZ-om te predstojećim izborima.

Kada je riječ o puštanju premijera FBiH Fadila Novalića na slobodu, Izetbegović je kazao da je ovom odlukom Suda BiH ublažen negativni efekt izazvan Novalićevim uhićenjem. Objašnjavajući zašto je stao u njegovu obranu kazao je da se čovjek koji se upusti u korupciju i iskoristi situaciju s koronavirusom da se obogati, ne ponaša ovako kao Novalić, odnosno, ne ide na aerodrom da dočeka respiratore i ne hvali ih.

Novalić napravio jednu grešku

”Novalić je napravio samo jednu grešku, on kao premijer nije morao znati ništa posebno o respiratorima, ali trebao je pitati stručne ljude kakvi su ti respiratori. Zato sam stao u njegovu obranu, poznajem ga, znam koliko radi”, rekao je Izetbegović, piše Avaz.

Komentirajući optužbe da SDA i on kao njen predsjednik svojim reakcijama na ovaj slučaj, kazao je da zbog toga riskira sam sebe. Kad je riječ o drugoj dvojici osumnjičenih u aferi “Respiratori”, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, istakao je da Novalić nije donio odluku o respiratorima i da stoji samo iza njega, a ne iza drugih.

”Iskusni tužitelji sve ovo znaju, nema nikakvih činjenica, to će se nedvosmisleno pokazati. Ovo je udar na Novalića, strukturu vlasti, bošnjačku komponentu na vlasti. Tužiteljstvo stoji iza svega, ako se ovo i dalje nastavi, onda ćemo moći govoriti o montiranom procesu. Za sada mogu reći da je ovo je udar na poziciju Bošnjaka. Tužiteljstvo je pod političkim utjecajem, ne radi ništa po pitanju udara vlasti RS-a na odluke Ustavnog suda, za to nitko nije odgovarao, a onda se popravlja na Bošnjaku, koji nije tri dana jeo ni pio i koji je sebe doveo na rub kolapsa. Nije ovo ništa slučajno”, smatra lider SDA.

Što je s Hrvatima?

Ističe da su o svemu trebali biti pitani oni koji imaju zapovjednu odgovornost – ministar zdravlja FBiH Vjekoslav Mandić, ministrica financija FBiH Jelka Milićević, te direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

”Svi su Hrvati, kako su preskočili njih, a došli do Novalića? Ovo je samo nastavak napada na Bošnjake, prvo su odstranjeni iz vrha pravosuđa, a onda su postali više prisutni u optužnicama, naročito kada je ratni zločin u pitanju”, rekao je Izetbegović.

Upitan da prokomentira tvrdnje državne tužiteljice Gordane Tadić da je zbog pritisaka SDA ugrožena njena sigurnost, Izetbegović je rekao da to nije točno i da njena sigurnost nije upitna. Kada je riječ o predmetu koji je vezan direktno za njega i istragu o reviziji presude tužbe BiH protiv Srbije, rekao je da je nakon navoda tužiteljice preko Googlea saznao da ga je tužila Republika Srpska.

Državni udar

”Tadić je veoma osobna, ne uspijeva da savlada sujetu i osvetu. Prepucavala se s Draganom Mektićem pa mu je svezala tužbu, osvetila mu se. Kada na Zastupničkom domu nije usvojen izvještaj o radu Tužiteljstva ona je prijetila da sve može uhititi. U Domu naroda je ponudila da se Tužiteljstvo pozabavi imenovanjima u SIP-u, to su nevjerojatne stvari. Ja mislim da ona ugađa HDZ-u i SNSD-u”, istaknuo je Izetbegović.

Komentirajući stav SDA da je uhićenje Novalića pokušaj državnog udara, kazao je da je sve što se radi mimo Parlamenta koji je nadležan da radi izmjene u Vladi neka vrsta državnog udara.

”Taj udar može biti nasilan, a može biti ovakav, podmukao. Kada bi Novalić bio uklonjen iz reda Bošnjaka bi ostao samo predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH. To je neustavna stvar”, rekao je.

Kada je riječ o mjerama zabrane koju je Sud izrekao osumnjičenima u aferi “Respiratori”, a kojima im je zabranjeno sastajanje i komunikacija sa svjedocima, zbog čega je upitno na koji će način premijer voditi Vladu, rekao je da misli da neće biti prepreka za obavljanje dužnosti.

‘Sve je do HDZ-a’

”Netanyahu ima proces već tri godine pa nakon suda vodi sjednicu vlade u Izraelu. Ako se Novaliću onemogući rad, to bi tek bio udar na poziciju Bošnjaka”, smatra lider SDA.

Osvrnuo se i na bošnjački čimbenik u vlasti navodeći da je on čvrst i da je suradnja sa Fahrudinom Radončićem i SBB-om dobra.

”Bilo je kriza prije par godina, ali mislim da smo te stvari poravnali i na okupu nas drži svijest i obaveza da BiH nije lako, da prolazi krizu, da Bošnjacima nije lako i da imamo obavezu da surađujemo jedno duže razdoblje”, rekao je.

Kada je riječ o koaliciji s HDZ-om, kazao je da ona mora postojati htjeli to ili ne, jer je HDZ predstavnik Hrvata, piše Avaz.

”I prije je bilo kriza u odnosima između lidera i stranaka, ali ovaj put je sve dublje, ne razumijem u čemu je stvar, zašto se HDZ tako ponaša. Hrvatski korpus se smanjuje u BiH i to ih frustrira. Ako Hrvati kao narod budu nezadovoljni to neće biti dobro. Zato je Hrvat premijer Vlade u KS, da pokažemo da smo spremni pomoći. HDZ ne da da se formira Vlada FBiH, ne da imenovanje Ustavnog suda, sve bez obrazloženja, to su njihovi hirovi i strahovi, a u isto vrijeme pričaju o ugroženosti. Ne daju da se rasporedi novac MMF-a, sve je do HDZ-a”, istaknuo je Izetbegović.

Za kraj se osvrnuo i na lokalne izbore ističući da treba učiniti sve da oni budu održani u listopadu ili najkasnije u studenom.

”Spremni smo da idemo čak i parcijalno što se tiče financija, ali bojim se da SNSD i HDZ neće to dopustiti. SDA će pobijediti na ovim izborima i na onim 2022., 2024., 2026. i tako dalje”, rekao je samouvjereno Izetbegović.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare