Subota, 13 srpnja, 2024

Belgija: Flamanska zastava nepoželjna u Valoniji

Must Read

Kako javlja belgijski dnevnik “De Standaard” od 6.8. 2012., zastava flamanskoga entiteta nije poželjna u valonskom entitetu. Na području valonske općine Jalhay u belgijskim Ardenama flamanski su izviđači (skauti) u svom lageru istakli zastavu s flamanskim lavom. Tamošnji stanovnici to smatraju provokacijom tako da im općinske vlasti to zabranjuju. Dozvoljavaju im isticanje samo belgijske, valonske, europske ili izviđačke zastave.Na to im izviđači nude kompromis te uz flamansku ističu i belgijsku zastavu. O tome da li će taj potez umiriti i udovoljiti uzbuđene valonske duhove, odlučit će općinska uprava. U najgorem slučaju flamanske izviđače čeka zabrana logorovanja u slijedeće tri godine.

Odmah se umješala i viša politika. Najjača flamanska stranka, nacionalistička N-VA, objavljuje kako u flamanskim općinama gdje su oni na vlasti odn. gdje će nakon lokalnih izbora u listopadu o.g. doći na vlast, nema niti će biti zabrane valonskoj omladini da ističu svoje zastave. Naprotiv, valonska je omladina dobrodošla u Flandriji. Štoviše kažu: “Mi respektiramo njihov identitet i nemamo nikakvoga straha od jedne zastave. Idenitet je za nas nešto vrijedno, a ne nešto prijeteće. Mi nemamo problema ni s našim vlastitim identitetom niti s identitetom Valonaca ili bilo kojih drugih ljudi. Pokaži nam tko si – to nam olakšava komunikaciju s drugima.”

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -