Published On: Ned, svi 29th, 2022

Bakterija izaziva teške infekcije kod novorođenčadi

U Bosanskoj Gradišci potvrđeno je kako dvije, a ne četiri bebe, koje su rođene posljednjih dana, imaju intrahospitalnu infekciju. Rajko Dodik, ravnatelj Bolnice Gradiška, naveo je kako je to potvrđeno nakon laboratorijskih nalaza, a bebe su upućene na daljnje liječenje u Klinički centar Banja Luka. Prema njegovim riječima, bebe su stabilnog zdravstvenog stanja. Dodik je za RTRS rekao kako su u gradiškoj Bolnici u trenutku rođenja beba, na osnovi kliničke slike, posumnjali kako je riječ o prisutnosti te bakterije te su novorođenčad odmah uputili na UKC RS-a. Kazao je i kako nakon toga više nije bilo prijavljenih slučajeva. – Nije točno da sterilizator, kao što su objavili pojedini mediji, nije radio – naveo je on dodajući kako su u toj ustanovi sve bolničke procedure ispoštovane, prenosi Bl-portal.

– Moguće je da je neka od rodilja imala infekciju koja se proširila, ali to istražujemo. Sasvim sigurno, utvrdit ćemo izvor i uzroke. Sve drugo, u smislu bolničkih uvjeta i procedura u rodilištu, urađeno je u skladu s medicinskim protokolima. Poduzeli smo sve mjere, navrijeme uključili antibiotike bebama koje smo potom proslijedili na liječenje u KBC Banja Luka – rekao je ravnatelj Dodik. Naveo je kako su se ova dva slučaja infekcije kod beba dogodila prije sedam do deset dana te da su u bolnici pravodobno reagirali kako bi utvrdili uzroke. Istaknuo je kako je zasjedala komisija za intrahospitalnu infekciju koja je donijela odgovarajuće mjere u cilju utvrđivanja uzroka te da je dezinficirana i obojena prostorija za porode. Kaže kako je prilikom dva prirodna poroda u zraku pronađena bakterija Klebsiella te da je kasnije bilo još poroda, ali nije bilo novih slučajeva infekcije.

Dodik kaže kako uzrok nije utvrđen te da je moguće i da je “neka od rodilja asimptomatski donijela bakteriju” te da je situacija sada uredna i da nema razloga za strah za buduće rodilje. Inače, Klebsiella je gram-negativna bakterija koja izaziva teške infekcije respiratornog i urogenitalnog trakta.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare