Published On: Čet, ožu. 30th, 2017

Američki pilot Srbinu: Da su vam zrakoplovi bili ispravni malo tko od nas bi se vratio živ

BEOGRAD – Student iz Nove Varoši Milenko Gordić nedavno je proputovao po cijelim Sjedinjenim Američkim Državama.

Automobilom je prokrstario 47.000 kilometara , za 105 dana, ali će mu jedan susret s američkim pilotom u gradu Santa Fe ostati vječno urezan u sjećanju.

Sve to ovaj srpski student objavio je na svom Facebook profilu, a njegov tekst prenosimo u cjelosti:

“Nešto što mi se dogodilo na putovanju po Americi a što do sada nisam podijelio s vama želeći da se ne podsjećamo loših trenutaka i nemilih događaja ali eto danas je to jače od mene. Naime o čemu se radi. U blizini grada Santa-Fe- a u Novom Meksiku SAD na parkingu ispred jednog restorana skroz spontano započeh razgovor s čovjekom starim pedesetak godina.

Znate kako uobičajen razgovor teče, odakle si, tko si itd. Odgovorih da sam iz Srbije. Rekao bih da sam u tom trenutku vidio uznemiren pogled u tom čovjeku. Reče: ‘Znam gdje je Srbija’. Pitah ga je li bio u Srbiji, odgovori da jest.

U prvom trenutku mi bi drago sve dok nisam čuo s kojom namjerom ili bolje reći zadatkom je dolazio – ‘Bio sam tamo u ratu 1999-te godine, ja sam pilot’.

U sekundi me je takva jeza prošla nakon tog njegovog odgovora da ne znam kako da opišem taj gadan osjećaj. Kako su mi prolazile slike porušene Srbije i izginulih ljudi kroz glavu tako su se izlile emocije tuge i jada kao ulje na vatru iz čega je još više plamsao bijes, a on je nastavio i dalje pričati …

‘Momče! Rat je najgora stvar na svijetu. Otvoreno ti kažem, nema dana da se ne sjetim veličine nepravde prema vašim pilotima od strane prvo vaše države Srbije, a onda i od nas koji smo napadali nemoćne ljude sa vezanim očima. To je bilo  naređenje koje je svatko morao izvršiti, iako su neki od nas teškog srca polijetali baš zbog te nepravde.

Vaša država 1999. godine nije imala nijedan ispravan borbeni avion. Ima nas raznih, među svojim kolegama imam onih koji su se mnogo plašili vaših migova bez obzira što su znali da su pokvareni, pa sve do onih koji su toliko drski i bezobrazni da su znali da se hvale kako su ih obarali. Ali i ja i moje kolege znamo da su vaši migovi bili ispravni, rijedak bi bio taj koji bi se u Ameriku vratio živ ” ‘, prenio je Milenko riječi ovog pilota.

(Kurir.rs)

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer