Published On: Čet, ožu. 30th, 2017

Hrvati nakon aviona prizemljili i helikoptere

ZAGREB – Najveći broj hrvatskih vojnih helikoptera je prizemljen, jer su im resursi istekli, a za sada nije jasno tko će obaviti remont letjelica proizvedenih u Rusiji, prenose hrvatski mediji.

Osam od 10 ruskih helikoptera više ne leti. Hrvatski mediji tvrde da su ugrožene spasilačke operacije tijekom turističke sezone dok Ministarstvo obrane te navode demantira.

Poslove prizemljenih ruskih vojnih helikoptera obavljat letjelice starije od njih, au Ministarstvu obrane Republike Hrvatske uvjeravaju da se pomoć ozlijeđenima ne dovodi u pitanje.

Svi prizemljeni helikopteri nalaze s, umjesto u hangraima, na pisti vojne baze gdje su izloženi ne samo suncu, već i kiši. Koliko će ovakvo stanje potrajati, nije poznato, piše hrvatski portal Dnevnik.

Portal dodaje da ih čeka generalni servis, ali ne samo da još nisu rastavljeni već se ne zna ni tko će ih popravljati. Remont će, kako navodi hrvatski portal, raditi stranci.

Jedan dio posla trebalo bi da obave stručnjaci u Velikoj Gorici. Za ostatak remonta – koji košta više od 200 milijuna kuna – biće angažirani stranci.

“U tijeku je drugi krug postupka u kojem bi trebalo da odaberemo partnera. Nakon toga će se ponuda dostaviti Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, koju će povjerenik pregledati i ocijeniti”, poručuju iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Kako hrvatski Dnevnik nezvanično saznaje, Ministarstvo računa na Ruse, Ukrajince i Slovake.

Ističe se da “nije jasno zašto se s odlukom odugovlačilo sve do sada – kad se odavno znalo da ove godine bez njih ostaju”. Od ovih helikoptera ovise akcije traganja i spašavanja, medicinski letovi, prijevoz povrijeđenih i gašenje požara.

Vinko Prizmić, načelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, kaže da oni ne mogu bez tehnike i dodaje da se mora pronaći dugoročno rješenje, prenosi RTS.

Vojska sada računa da će ih zamijeniti s letjelicama starim više od 20 godina. One bi trebalo da obavljaju njihove poslove. Ali, kako Dnevnik navodi, “zna se da ne mogu svi u isto vrijeme biti tehnički ispravni, kvare se, i više je nego jasno da dio helikoptera neće uvijek moći koristiti”.

U hrvatskom Ministarstvu obrane ne žele navedu koliko ih u ovom trenutku ima na raspolaganju i gdje su smješteni, dodajući da je to tajni podatak.

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer