Published On: Sri, pro 11th, 2013

Albanci tvde: ZSO može ugroziti suverenitet Kosova!

Zajednica srpskih općina (ZSO) može dovesti u pitanje suverenitet Kosova, ocijenjeno je danas na raspravi u Prištini pod nazivom “Općine na sjeveru poslije općinskih izbora i sporazuma Kosovo-Srbija od 19. travnja”.

Albanci zaziru od zajedice srpska općina (Foto: Arhiva)

Sudionici u raspravi koju je organizirala Grupa za pravne i političke studije iz Prištine upozorili su na mogućnost da se zajednica općina sa srpskom većinom pretvori u “treći stupanj vlasti”.

 

 

Glavni i odgovorni urednik dnevnika Koha ditore Agron Bajrami izjavio je da je sam naziv te zajednice “provokativan” i da postoji mogućnost da taj politički entitet izađe iz zakonskog okvira Kosova i dovesti do “defunkcionalizacije” kosovskog pravnog sustava.

Profesor političkih nauka Belul Beqaj ocijenio je da je “rezulatima izbora završena misija Tačijevih i počela misija Dačićevih Srba”. “Pitanje je konkretnih okolnosti kada će i ministar lokalne uprave (Kosova) Slobodan Petrović biti proglašen tehnološkim viškom, pošto njegove poslove u općinama sa srpskom većinom sada obavlja
srpski ministar za Kosovo Aleksandar Vulin “, rekao je Beqaj.

On je ocijenio da će zajednica srpskih općina imati “izuzetno značajan” utjecaj na unutarnju i vanjsku politiku Kosova. Prema njemu, najveći dobitnik lokalnih izbora je građanska inicijativa “Srpski” jer je sa osvojenih 20.000 glasova dobila mjesta
gradonačelnika u devet općina, dok Demokratska stranka Kosova sa 201.000 glasova ima samo jednu općinu više.

Veleposlanik Nizozemske na Kosovu Robert Bosch je rekao da se cijeli proces konstituiranja Zajednice srpskih općina temelji na sporazumu od 15 točaka između premijera Srbije i Kosova, Hašima Tačija i Ivice Dačića. On je ocijenio da je sporazum bio “dobar korak” i izrazio nadu da će uslijediti novi sporazumi Beograda i Prištine.