Published On: Wed, Dec 11th, 2013

RUŽA TOMAŠIĆ: Ignoriranjem hrvatskog pitanja u BIH, EU krši vrijednosti na kojima je nastala

Na pitanje Komisija je odgovorila kako je svjesna ustavnih odredbi Bosne i Hercegovine u pogledu državljanstva i političkih prava njezinih konstitutivnih naroda.

”Europska komisija neće učiniti ništa kako bi zaštitila prava Hrvata u Bosni i Hercegovini nego će to prepustiti nadležnima tijelima Bosne i Hercegovine”, odgovor je koji je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić dobila od povjerenika za proširenje Stefana Fulea.

”Na koji to način EU štiti svoje državljane u trećim zemljama ako Komisija pere ruke od 600.000 Hrvata u Bosni i Hercegovini koji su mahom i državljani Republike Hrvatske, a time i Građani EU? Kako to promičemo vrijednosti na kojima unija počiva ako dopustimo da građanina EU u zemlji potencijalnoj kandidatkinji pripadnici EU pripadnici drugih naroda biraju političke predstavnike i gledamo prekriženih ruku dok s eopstruira povratak hrvatskih izbjeglica na njihova ognjišta”, upitala je Tomasić danas europske parlamentarce.

Iako, Europska unija mora braniti interese svojih građana u svijetu na odlučan i jedinstven način i temeljiti svoju politiku na promidžbi temeljnih vrijednosti na kojima Unija počiva, Tomašić je u svojem govoru rekla kako to lijepo zvuči za promidžbene materijale, ali da se to ne provodi u praksi.

No, na njezino pitanje Komisija je odgovorila kako je svjesna ustavnih odredbi Bosne i Hercegovine u pogledu državljanstva i političkih prava njezinih konstitutivnih naroda.

”Nadležna tijela Bosne i Hercegovine odgovorna su za zaštitu tih prava. Nudeći perspektivu europske integracije, Komisija je potaknula tijela vlasti u Bosni i Hercegovini da iskoriste različite pristupe koji postoje unutar EU-a kako bi se osigurao jednak tretman svih etničkih skupina. Komisija ne mora nametati bilo kakvo posebno rješenje, nego bi nadležna tijela Bosne i Hercegovine trebala osigurati pravedan tretman svih konstitutivnih naroda i manjina u državi. U okviru bilo kojeg rješenja potrebno je provesti odluku Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci”, navodi se u odgovori na zastupničko pitanje o eventualnoj zaštiti Hrvata u BiH.

Dnevno.ba