Utorak, 30 travnja, 2024

Licemjerni Tihić: Bojimo se da će SDP pristati na Mostar kao hrvatski stolni grad

Must Read

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija (AA) doveo je u pitanje javnosti saopćene razloge zbog kojih je Socijaldemokratska partija (SDP) Zlatka Lagudmžije odlučila da iz vlasti izgura stranku čiji je osnivač prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rahmetli Alija Izetbegović.

Iznenadna politička tranzicija podigla je veliku prašinu, koja još lebdi nad Bosnom. Konačan ishod te političke trakavice teško je predvidjeti.

Ukazujući nam izuzetnu čast, Tihić je ekipu agencije Anadolija  primio ju u uredu rahmetli Izetbegovića. Danas je to mali muzej gdje nasljednik legendarnog Alije, inače, ne daje intervjue. No, ovom prilikom razgovor smo vodili uz radni sto prvog predsjednika nezavisne Bosne, gdje su donesene mnoge ključne odluke za ovu zemlju i Bošnjake. Trag čovjeka kojeg u Turskoj nazivaju i „kraljem mudrosti“ je očit.

On se vidi iz svake njegove preostale knjige, rukopisa, svake ispisane ceduljice, portreta… Tu su i njegove naočale, pa i jedan obični kamen, „dio grude bosanske“ koji mu je poklonio neko od suradnika. Tihić kaže da iz poštovanja ne želi sjesti za Izetbegovićev stol, iako je 11 godina na čelu SDA.

Govoreći o tome šta su stvarni motivi nastojanja da se SDA isključi iz vlasti, prvi put nakon Izetbegovićeve smrti, a drugi put od kada je SDA osnovana 1990. godine, te da li je do skoba došlo zbog budžeta Bosne i Hercegovine, što je zvanična verzija ove političke priče, Tihić odgovara:

“SDP pokušava zamijeniti teze. Upravo zbog budžeta, zbog fiskalnog okvira BiH, SDP je trebao biti izbačen iz vlasti. Jer, radi se o budžetu i fiskalnom okviru koji je napravljen na štetu BiH. Budžet je povod, uzroci su sasvim drugačiji. Po nama, uzrok raskida koalicije jeste želja SDP-a da dominira, da vode sve procese, da SDA bude poslušnik, a ne partner. Zatim žele da policiju stave pod politički nadzor i kontrolu, čemu se mi, također, protivimo. Na kraju, oni su prednost dali jednom stranačkom interesu, a ne interesu države i Bošnjaka. Generalno, njima nedostaje taj osjećaj zaštite nacionalnih interesa”, priča Tihić.

On pojašnjava da SDP način odlučivanja u toj partiji želi predstaviti kao metod odlučivanja u institucijama i javnim preduzećima, odnosno “da se iz jednog centra sve kontrolira”. Optužio je SDP da ne želi raditi u “normalnim i partnerskim odnosima”. Ipak, priznaje da je i SDA pravila greške u koaliciji upostavljenoj nakon izbora 2010.

No, Tihić smatra da bi jedan od ključnih razloga nastojanja da se SDA izgura iz vlasti mogla biti upravo želja za kontrolom nad javnim preduzećima u Federaciji BiH.

“Imamo činjenicu da su u sisteme velikih firmi, javnih preduzeća dovedeni ljudi koji nikada nisu radili u tim sistemima. Imamo primjer JP “Elektroprivreda BiH”. Također, u JP “Ceste Federacije”  je dovedena osoba koja nikada nije radila u sličnom sistemu, niti rukovodila bilo čime! Slično je i drugdje. Dakle, ima dosta nekompetentnih ljudi. Istovremeno, imamo želju da se o svim preuzećima, pa i tamo gdje su imenovani naši direktori, odluke donose isključivo u SDP-u. Poseban problem jeste Fabrika duhana Sarajevo (FDS). Kad su bili u Alijansi za potjere (Demokratska alijansa za promjene, 2000. do 2002. godine, koju je predvodio SDP), i tada su imali namjeru prodati FDS, no nisu uspjeli. Mi smatramo da je to nacionalni brend i da ga ne treba prodavati”, ocjenjuje Tihić.

Upitan da li SDP, zapravo, želi prodati FDS i je li je to tačka na kojoj se desio sukob, Tihić odgovara da se SDP u ovom trenutku  „javno ne izjašnjava, ali da njihove tendencije idu u pravcu prodaje FDS-a“.  SDA se, napominje Tihić, tome suprotstavila. No, to nije jedini problem u koaliciji.

„Stav SDA je da ne treba prodavati ni „BH Telecom“. Pogotovo u ovom vremenu i ovom mandatu. U SDP-u nisu javno rekli da treba prodati „BH Telecom“, ali na to upućuje njihovo ponašanje u tom preduzeću. Bojim se da bi se moglo ići sličnim putem kao što je Milorad Dodik radio u Republici Srpskoj, gdje je prodao “Telekom Srpske” i tako osigurao sredstva da može još dva puta pobijediti na izborima. Ta sredstva su se koristila za rješavanje određenih socijalnih pitanje i za krpljenja budžeta. Nismo došli u fazi da možemo reći da SDP želi prodati “BH Telecom”, ali bojimo  da bi sve moglo ići u tom pravcu”, uvjeren je Tihić.

Prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) za AA odlučno dodaje:

“Sa SDA i Sulejmanom Tihićem ne mogu praviti nikakve dilove, dogovore i to je, očito, glavni problem. Pogotovo ne mogu praviti dogovore ličnih, grupnih i materijalnih interesa”.

Tihić odlučno demantira saznanja da je SDP raskinuo koaliciju sa SDA, jer su imali informacije da oni “iza scene” prave paktove sa Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, a kako bi iz vlasi isključili samu Lagumdžijnu stranku.

“Znate, očito je da kod njih (u SDP) postoje određene paranoje. Mi nikada nismo željeli da devalviramo izborni rezultat SDP-a i činjenicu da je ta partija pobijedila na izborima. Nama su dolazile ponude od Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića da formiramo vlast na razini države bez SDP. Ali, meni to nikada nije bilo na kraj pameti. Isto tako, nikada, ni u jednom trenutku, ni na jednom mjestu, nismo razgovarali u smislu da se pravi neka parlamentarna većine sa SBB BiH, a da se izbaci SDP iz vlasti. Znate da SBB BiH dugo nismo imali nikakvu komunikaciju. Uspostavili smo odnose u Srebrenici. Nakon toga smo počeli razgovarati. No, nismo nijednog momenta pomislili da izbacimo SDP iz vlasti. Taman posla. Ni sada to ne bi uradili. Čak i kada su povukli ovakav potez”, uvjerava Tihić.

Nadalje, čelnik SDA je svjestan da se raskol koalicije između SDP i SDA desio u “teškom trenutku za BiH” i u vrijeme kada je političkom scenom Srbije zagospodario Tomislav Nikolić, što je zabrinulo zemlje regiona, ali i Bruxelles i Washington.

“Smatramo da problemi koji su se pojavili u funkcioniranju koalicije nisu bili razlog  za raskidanje koalicije. Sve to pokazuje koliko je njima stranački interes iznad općeg i državnog interesa. SDP je napravio katastrofalnu grešku koja će koštati ovu državu najmanje u naredne tri godine. Indirektno i više. Smanjiti budžet sa 1,28 milijardi KM na 950 miliona KM i zamrznut ga tri godine, iako svjesni da imamo nove izdatke, nove institucije, nove granične prijelaze, penzije za vojnike…, katastrofalno je”, smatra on.

Upozorava da Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji često iznosi stavove protiv države BiH, odgovara ovakvo stanje na političkoj sceni.

“Dodiku i SNSD-u odgovara jedan nekompetentni i površni SDP koji tako jednostavno pristaje na fiskalni okvir koji znači zamrzavanje države na tri godine i koji je, recimo, je 2000. godine pristao na asimetrična rješenja o konstitutivnosti naroda u oba entiteta. SNSD-u odgovara slabljenje bosanskog fronta. Posebno kada nema SDA koja zna sve te pokušaje i kako im se oduprijeti. HDZ-ovima ovo, također, odgovara”, tvrdi Tihić.

Na našu molbu da, s druge strane, prokomentira stavove SDP-a i Saveza za bolju budućnost (SBB BiH) da je SDA bila skoro 20 godina u vlasti i da, s tim u vezi, snosi veliki dio odgovornost za stanje u kojem se zemlja nalazi, uključujući i veliko siromaštvo i korupciju, Tihić uzvraća tvrdnjama da „to ne odgovara istini“.

“Svi koji kritiziraju SDA moraju znati da nije urađeno dovoljno. Ali, onda isti moraju reći da je sve što je urađeno, urađeno zahvaljujući SDA. Dakle, SDA je zaslužna  što imamo jednu vojsku, jednu obavještajnu službu i graničnu policiju, jedinstvenu carinu, državne institucije… Uvijek morate imati na umu da mi državu gradimo sa političkim sljedbenicima onih koji su vršili agresiju na BiH, činili masovne zločine, uključujući i genocid. Ti i dalje žele da BiH nema. Kada gradite kuću, pa Vam samo jedan čovjek smeta, to ide teško. A kamo li državu praviti sa sljedbenicima ovakvih politika”, objašnjava predsjednik SDA za AA.

Na pitanje kako će SDA spriječiti nastojanja da bude izbačena iz vlasti, Tihić napominje da SDA, kao i druge stranke, može biti izbačena iz vlasti, ali da za to moraju postojati pretpostavke.

“Moraju se poštovati zakonske i ustavne procedure. Poštivanje Ustava  BiH i Zakona ne smatramo blokadom, bez obzira što SDP to pokušava tako predstaviti javnosti. Vidite, ako nekome smeta što postoji predsjednik i dopredsjednik Federacije BiH koji se moraju pitati, ne samo u procesu razrješenja, već i imenovanja, dakle, ako misle da je to suvišna institucija, mi se slažemo da ukinemo te funkcije. Ali, ne samo u FBiH, već i u RS! Ako nekome smetaju tri delegata u Domu naroda BiH koji mogu da utiču na postojanje kvoruma za odlučivanje, slažemo se da nema ni te odredbe”, odlučan je Tihić.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini Tihić se donekle složio s ocjenama da bi SDA mogla imati koristi od ovakvog raspleta na političkoj sceni, te da bi mogla povratiti dio izgubljenog glasačkog tijela.

“Mi ove poteze mi nismo vukli, pa da neko kaže da se to radi zbog izbora. Ovo je prije svega uradio SDP. SDP je raskinuo koaliciju. To što sada nama prigovaraju da nešto činimo radi izbora ne stoji. Jer, ja lično nikada nisam vodio takvu politiku da odluke prilagođavam izbornim potreba. Znate, kad je bio aktuelan Prudski sporazum, pa Aprilski paket. Uvijek sam išao u dogovore i kompromise. Jer sam radio za dobro države BiH. I sad tako radim. Činjenica je da se neke stvari poklapaju i da bi odluke SDP-a o izbacivanju SDA mogle nama biti koristi za predstojeće izbore. To je evidentno”, pojasnio je Tihić.

Žao mu je što nije prihvaćen prijedlog SDA da na izborima u Republici Srpskoj zajedno nastupe sve probosanske stranke, uključujući i SDP, a da bi se “postigao bolji rezultat i Bošnjaci dobili već utjecaj”.

“SDP je odlučio da ide sam. Mislim da je bolje da smo zajedno izašli na izbore. Ostvarili bi bolji rezultat i tako učili više za one koji su se vratili ili se vraćaju u Republiku Srpsku”, kazao je Tihić.

Ipak, drago mu je da je, uprkos svim razlikama, postignuto jedinstvo oko Ćamila Durakovića kao zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice.

“Veoma je bitno da smo na jednom takvom osjetljivom pitanju i mjestu postigli saglasnost oko zajedničko kandidata i da radimo zajedno u pravcu registracije birača. Važno je da se provedu revizije biračkih spiskova i na tom se radi. Nadam se da će do 25. avgusta, kada se zaključuju, birački spiskovi u Srebrenici otprilike biti izbalisansirani i da će zajednički kandidat pobijediti. Žao mi je što ne postoji spremnost da se ide sa zajedničkom listom za Općinsko vijeće Srebrenice”, zaključuje Tihić za AA.

Stabilnost SDA je neupitna

Upitan da li eventualni izlazak iz vlasti može donijeti nestabilnost unutar same SDA, te da može doći do masovnih prelazaka iz SDA u SBB BiH,  Tihić kaže da su to obične špekulacije i da je jedinstvo SDA neupitno.

“Ja sam 11 godina predsjednik SDA. Uvijek je bilo špekulacija. Pred stavku sjenicu Glavnog odbora SDA se govorilo da će se desiti nešto spektakularno. Ništa se nikada nije desilo. Ovo je ozbiljna, demokratska stranka, stranka gdje se odluke donose na organima i sjednicama. To nisu odluke Sulejmana Tihića kao predsjednika SDA. I kada smo išli u koaliciju s SDP-om, mi smo zajedno, jednoglasno odlučili da to uradimo u interesu BiH. Htjeli smo uraditi mnogo više. Normalno je da ima prelazaka iz jedne stranke u drugu. Bit će ih i u SDA. A nekih ozbiljnih prijelaza, ne vjerujem da će biti. Ne vidim zašto bi bilo razloga za neko unutrašnje nezadovoljstvo u SDA, jer do nas nije. SDP je samovoljno raskinuo koaliciju bez ikakvih valjanih razloga. Ljudi na terenu znaju kakvo je stanje, znaju ko je davao doprinos funkcioniranju te koalicije i koliko smo mi učinili da sve ovo uspije. Oni neće, ne možemo ih zadržati”, kaže Tihić.

Bojimo se da će SDP pristati na Mostar kao hrvatski stolni grad

Tihić je rekao i da SDA nikada neće dozvoliti da Mostar bude hrvatski stolni grad i da će koristiti sve kapacitet da zaustavi takve namjere i tendencije.

“Mostar mora biti grad Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih. Bojimo se da SDP, koji se našao u ćorsokaku i nema dovoljno osjećaja za etnički interes i situaciju u Mostaru, ne napravi neki kompromis koji bi bio na štetu Mostara i na štetu Bošnjaka u Mostaru. Dakle, bojimo se da ne pristane na nekakve dogovore koji bi stvorili podlogu za, danas ili sutra, formiranje trećeg entiteta i ostvarenje namjere o Mostaru kao stolnom gradu”, upozorio je Tihić.

Uz jaku Tursku, jačamo i mi

Prvi čovjek SDA je naglasio važnost činjenice da su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Turske dobri i “da su oni iz godine u godinu i unaprjeđuju”.

“Postoji jedna konstantna. To znači da su ti odnosi dobri i da su oni iz godine u godinu i unaprjeđuju. Posebno u ekonomskoj sferi. Što je god Turska ekonomski i politički jača, to je jača BiH i naša pozicija na ovom brdovitom Balkanu. Turska kao ekonomski jaka, kao regionalna i svjetska sila, ima važnu ulogu u BiH i na Balkanu. Osim sa BiH, ona je u dobrom odnosima sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Tako, također, pomažu BiH i Bošnjacima.  Što god Turska bolje sarađuje sa zemljama regiona, te sa Rusijom i SAD-om, to može biti od koristi za BiH i sve njene građane”, istakao je Tihić.

Tihić se u razgovoru za agenciju Anadoliju prisjetio i posjete Recepa Tayyipa Erdoğana predsjedniku Aliji Izetbegoviću u sarajevskoj bolnici samo dan uoči predsjednikovog preseljenja na ahiret.

“Tada smo ja i sin rahmetli predsjednika Alije, Bakir Izetbegović, razgovarali sa premijerom Erdoganom o tome šta mu je rahmetli predsjednik govorio. Predsjednik je premijera Erdogana zamolio da bdije na Bosnom i čuva je. Prijateljstvo Turske i premijera Erdoagana, predsjednika Abdulaha Gula i ministra Ahmeta Davutoglua, osjeti se pri svakom našem susretu. Vidjelo se to i sada kada se raspravljalo o Srebrenici i o Brčkom. Kada su svi bili na jednoj strani, Turska je bila na našoj strani. Podržala je ono za šta smo se zalagali mi kao predstavnici bošnjačkog naroda. Veoma je važna ta podrška, da se ne osjećamo sami i da imamo nekog ko će stati iza nas i podržati naše opravdane zahtjeve”, konstatira Tihić.

 

(Anadolija)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

‘Skinite se s TikToka i uzmite oružje’. Britanci ismijavaju gen Z nakon vijesti o mobilizaciji

  Mnogi su isprva mislili da je vijest mobilizaciji još jedna lažna vijest s društvenih mreža, međutim shvatili su da je istina...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -