Nedjelja, 28 travnja, 2024

TASOVČIĆI: Božićna drvca iz ovog mjesta i ove će godine za blagdane ukrašavati brojne domove

Must Read

Uoči katoličkog Božića i Nove godine jug Hercegovine ima i svoju fibru s tradicijom u vidu predbožićnog drvca ili, kako neki kažu – jelke, iako se najčešće radi o smrči. Prizor s prilaza veletržnici u Tasovčićima navodi na zaključak o utemeljenosti izreke – bolje da izumre selo nego običaji, piše Večernji list.

Namjenski uzgoj

Nisu to kao nekada drvca s brda, nabacanog zimzelena, nerijetko iz šume, nego, očito je, za ovu prigodu namjenski uzgajana stabla. Govoreći o ponudi i potražnji, Čapljinka Željka Kapular kaže:

– Tko je navikao uzeti ‘živi bor’, on i dalje kupuje, kome je skupo, snalazi se s plastičnim, konstatira Željka i objašnjava:

– Ponuda je fina, imamo prekrasne stabljike, obične, bijele i nordijske smrče iz rasadnika u Uskoplju. Cijena smrče je 20 do 30 KM. Nordijske, pa i bijele, dvostruko su skuplje, od 40 do 50 KM. Većinom kupuju isti ljudi, iz Čapljine i okolice, pa Neuma i Metkovića. Ovim poslom bavim se 9 godina, pa sam većinu kupaca i upoznala. Kod kupnje cijena nije presudna, gotovo da više prodam ovih skupljih. Kupci imaju sliku što hoće pa se tako i ponašaju, zaključuje Željka, dok Stanko Artuković, poljoprivrednik iz Klobuka kod Ljubuškog, koji ovim prigodnim poslom “produžuje” sezonu, naglašava:

Potražnja je stabilna

– Više godina ‘jelke’ nabavljam iz rasadnika u Busovači i prodajem. Imam štand u Čapljini i Ljubuškom. Cijena je od 20 do 30 KM, dok su veće do 50 KM. Potražnja je stabilna, niti raste niti opada. Čak bih mogao reći da iz godine u godinu ‘jelke’ kupuju isti ljudi.

Gospodin Artuković, uz božićna drvca, nudi i metalne stalke po cijeni od 20 KM. Naravno, oni su trajni, kada se jednom kupe mogu služiti godinama. Uz blagdanska drvca u Tasovčićima se može nabaviti i tzv. božićna pšenica. Prodavačica koja je nudila uzgojenu pšenicu kaže da je pripremila oko 500 posuda. Nada se da će sve prodati, a cijena je 3 KM. /HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Hrvati su na izborima mogli izabrati trojicu iz dijaspore neovisnih o Plenkoviću. Mogli su nadzirati Vladu RH. Nisu to učinili. Stiže već sve na...

Ovako govori hrvatski predsjednik o plinovodu i američkim ucjenama. Jednostavno je. Hrvatska je već trebala poslati poruku SAD-u da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -