Published On: Čet, pro 21st, 2017

TASOVČIĆI: Božićna drvca iz ovog mjesta i ove će godine za blagdane ukrašavati brojne domove

Uoči katoličkog Božića i Nove godine jug Hercegovine ima i svoju fibru s tradicijom u vidu predbožićnog drvca ili, kako neki kažu – jelke, iako se najčešće radi o smrči. Prizor s prilaza veletržnici u Tasovčićima navodi na zaključak o utemeljenosti izreke – bolje da izumre selo nego običaji, piše Večernji list.

Namjenski uzgoj

Nisu to kao nekada drvca s brda, nabacanog zimzelena, nerijetko iz šume, nego, očito je, za ovu prigodu namjenski uzgajana stabla. Govoreći o ponudi i potražnji, Čapljinka Željka Kapular kaže:

– Tko je navikao uzeti ‘živi bor’, on i dalje kupuje, kome je skupo, snalazi se s plastičnim, konstatira Željka i objašnjava:

– Ponuda je fina, imamo prekrasne stabljike, obične, bijele i nordijske smrče iz rasadnika u Uskoplju. Cijena smrče je 20 do 30 KM. Nordijske, pa i bijele, dvostruko su skuplje, od 40 do 50 KM. Većinom kupuju isti ljudi, iz Čapljine i okolice, pa Neuma i Metkovića. Ovim poslom bavim se 9 godina, pa sam većinu kupaca i upoznala. Kod kupnje cijena nije presudna, gotovo da više prodam ovih skupljih. Kupci imaju sliku što hoće pa se tako i ponašaju, zaključuje Željka, dok Stanko Artuković, poljoprivrednik iz Klobuka kod Ljubuškog, koji ovim prigodnim poslom “produžuje” sezonu, naglašava:

Potražnja je stabilna

– Više godina ‘jelke’ nabavljam iz rasadnika u Busovači i prodajem. Imam štand u Čapljini i Ljubuškom. Cijena je od 20 do 30 KM, dok su veće do 50 KM. Potražnja je stabilna, niti raste niti opada. Čak bih mogao reći da iz godine u godinu ‘jelke’ kupuju isti ljudi.

Gospodin Artuković, uz božićna drvca, nudi i metalne stalke po cijeni od 20 KM. Naravno, oni su trajni, kada se jednom kupe mogu služiti godinama. Uz blagdanska drvca u Tasovčićima se može nabaviti i tzv. božićna pšenica. Prodavačica koja je nudila uzgojenu pšenicu kaže da je pripremila oko 500 posuda. Nada se da će sve prodati, a cijena je 3 KM. /HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare