Subota, 4 svibnja, 2024

Mediji: Nikolić i Vučić prijavljeni Tužilaštvu BiH

Must Read

Bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine iz Tuzle Omer Isović uputio je zahtjev Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za pokretanje istrage protiv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića, u kojem traži da se ispita njihova uloga tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

U dopisu Tužiteljstvu, kako prenosi sarajevsko Oslobođenje, Isović je zatražio da se preispitaju svi relevantni podaci, svjedoci, činjenice i videomaterijali, kao i napisi u pojedinim medijima koji Vučića i Nikolića dovode u izravnu vezu s podstrekavanjem na ratne zločine i progone muslimanskog stanovništva u BiH u navedenom razdoblju.

Tužilaštvu je proslijedio i video na kojem se vidi sadašnji predsjednik Srbije kako dobiva orden četničkog vojvode na Romaniji, blizu opkoljenog Sarajeva, ali i video na kojem se vidi kako Šešelj i Nikolić obilaze srpske položaje oko Sarajeva, prenosi sarajevski list.

“Treći video prikazuje Vučića koji govori, citiram: ‘Ubijte jednog Srbina, mi ćemo ubiti stotinu muslimana’. To je bio njegov odgovor NATO-trupama koje su bombardirale Srbiju, iako muslimani s tim nisu imali nikakve veze. Ovdje se očito radi o mržnji prema muslimanima. Pitam se koliko je zločina izvršeno nakon ove njegove izjave, jer je ovo ujedno i podstrekavanje na zločin i širenje mržnje prema drugom narodu “, stoji u Isovićevom dopisu.

Navodi i kako se na većini snimaka “jasno vide Vučić i Nikolić koji, kao tadašnji funkcioneri Srpske radikalne stranke (SRS) obilaze i položaje svojih jedinica, koje su kao paravojne formacije ubijale nesrpsko stanovništvo u BiH”.

“Predsjedniku SRS-a Vojislavu Šešelju već se sudi u Haagu za ratne zločine koje su počinile paravojne jedinice pod njegovom izravnom kontrolom. Vučić i Nikolić su u to vrijeme sa Šešeljem bili najistaknutiji aktivisti SRS-a “, dodao je Isović.

Omer Isović je tri puta ranjavani ratni vojni invalid, bivši predsjednik Organizacije RVI-ja Tuzla, te predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje boračke stranke koja će nositi naziv Boračko-patriotska unija.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Mediji-Nikolic-i-Vucic-prijavljeni-Tuzilastvu-BiH-229163.html&usg=ALkJrhijGt8am2eYpZKDtkswov_SSvn4Gw#sthash.2HROM4Ho.dpuf

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -