Published On: Sub, velj 1st, 2014

Mediji: Nikolić i Vučić prijavljeni Tužilaštvu BiH

Bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine iz Tuzle Omer Isović uputio je zahtjev Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za pokretanje istrage protiv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića, u kojem traži da se ispita njihova uloga tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

U dopisu Tužiteljstvu, kako prenosi sarajevsko Oslobođenje, Isović je zatražio da se preispitaju svi relevantni podaci, svjedoci, činjenice i videomaterijali, kao i napisi u pojedinim medijima koji Vučića i Nikolića dovode u izravnu vezu s podstrekavanjem na ratne zločine i progone muslimanskog stanovništva u BiH u navedenom razdoblju.

Tužilaštvu je proslijedio i video na kojem se vidi sadašnji predsjednik Srbije kako dobiva orden četničkog vojvode na Romaniji, blizu opkoljenog Sarajeva, ali i video na kojem se vidi kako Šešelj i Nikolić obilaze srpske položaje oko Sarajeva, prenosi sarajevski list.

“Treći video prikazuje Vučića koji govori, citiram: ‘Ubijte jednog Srbina, mi ćemo ubiti stotinu muslimana’. To je bio njegov odgovor NATO-trupama koje su bombardirale Srbiju, iako muslimani s tim nisu imali nikakve veze. Ovdje se očito radi o mržnji prema muslimanima. Pitam se koliko je zločina izvršeno nakon ove njegove izjave, jer je ovo ujedno i podstrekavanje na zločin i širenje mržnje prema drugom narodu “, stoji u Isovićevom dopisu.

Navodi i kako se na većini snimaka “jasno vide Vučić i Nikolić koji, kao tadašnji funkcioneri Srpske radikalne stranke (SRS) obilaze i položaje svojih jedinica, koje su kao paravojne formacije ubijale nesrpsko stanovništvo u BiH”.

“Predsjedniku SRS-a Vojislavu Šešelju već se sudi u Haagu za ratne zločine koje su počinile paravojne jedinice pod njegovom izravnom kontrolom. Vučić i Nikolić su u to vrijeme sa Šešeljem bili najistaknutiji aktivisti SRS-a “, dodao je Isović.

Omer Isović je tri puta ranjavani ratni vojni invalid, bivši predsjednik Organizacije RVI-ja Tuzla, te predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje boračke stranke koja će nositi naziv Boračko-patriotska unija.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Mediji-Nikolic-i-Vucic-prijavljeni-Tuzilastvu-BiH-229163.html&usg=ALkJrhijGt8am2eYpZKDtkswov_SSvn4Gw#sthash.2HROM4Ho.dpuf