Petak, 17 svibnja, 2024

ONO ŠTO JE BABO IZDAO TO ĆE BAKIR OBRANITI: Hoćemo braniti svakog Srebreničanina

Must Read

SARAJEVO – Nema govora o tome da Bosna i Hercegovina svoje ljude isporuči Srbiji. Nećemo braniti eventualne počinitelje zločina, ali hoćemo braniti svakog građanina BiH, a posebno zaslužne branitelje Srebrenice – kazao danas član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon sastanka s ratnim zapovjednicima u Srebrenici Naserom Orićem i Smajom Mandžićem.

Sastanak je održan povodom raspisivanja međunarodne potjernice pravosudnih organa Srbije za ratne komandante iz Srebrenice Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem i još trojicom srebreničkih Bošnjaka koje istražni organi u Beogradu sumnjiče za ratne zločine.

– Riječ je o jednom novom pritisku srbijanskih vlasti na branioce BiH koji je protivan sadržaju i suštini protokola koja su potpisala dva Tužilaštva ove dvije zemlje – objasnio je Izetbegović.

Prema tom protokolu, objasnio je on, ovi ljudi se mogu procesuirati samo u BiH, a Srbija može dostaviti samo eventualne dokaze.

Izetbegović je najavio sastanak u 18 sati u Predsjedništvu BiH na kojem će prisustvovati predstavnici udruženja žrtava rata iz Podrinja, ratni komandanti odbrane Srebrenice, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara u BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić te ministar pravde BiH Bariša Čolak.

– Orić je prošao vrlo temeljitu istragu u Haggu i ta je istraga završena. Nema govora da mu može biti ponovo suđeno za iste zločine ni u BiH, a posebno u Srbiji – naglasio je.

Dodao je da Srbija ukoliko želi popraviti odnose s BiH te stupiti u EU, treba da razmisli o načinu ponašanja prema građanima BiH.

– Srbija ne treba da pravi svoje kampanje za naredne izbore preko leđa branioca BiH i ne treba da izjednači stvari koje se nikada neće moći izjednačiti – podcrtao je Izetbegović.

On je najavio da će on u narednom periodu uspostaviti niz kontakata s Srbijom u cilju korigiranja odnosa te zemlje s BiH.

Orić je kazao da je zatražio od institucija BiH da ga zaštiti te ukoliko neko treba da ga procesuira, onda je to BiH, a ne država koja je izvršila agresiju na ovu zemlju.

– Nismo došli da tražimo milost, već pravdu. Svi ovi dosadašnji pritisci su pokušaj da Srbija napravi balans, odnosno da se vratimo u 1992. godinu. Također zahtijevamo da se pojačaju istražne radnje i gonjenja onih koji su počinili zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici, Rogaticu i ostalim mjestima – zaključio je Orić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Daidžansoko zlo u Bosni: Fra MILE ahbab BABIĆ

Još jedan sarajevski džoker fratar. Kada god zatreba pljuvati po Hrvatima, a da se ne brukaju sa seoskim župnicima,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -