Subota, 27 travnja, 2024

BiH povećala izvoz u EU, a smanjila u zemlje CEFTA-e

Must Read

SARAJEVO – Najnovije analize Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH o robnoj razmjeni naše zemlje s inozemstvom pokazuju povećanje izvoza za šest posto u odnosu na prošlu godinu. Posebno se to odnosi na zemlje Europske unije, dok je izvoz u zemlje članice CEFTA-e smanjen.

Najvažniji partner

Ukupan izvoz, naime, iznosio je 7,7 milijardi maraka, dok je uvezeno u BiH roba u vrijednosti od 13,9 milijardi KM.

Mada se pozitivne statistike u prvi mah čine nelogičnim, međutim, one pokazuju koliko je zapravo Hrvatska bila, a i nakon ulaska u EU ostala jedan od naših najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera. Pojasnio je to za „Avaz” ekonomski analitičar u VTK Duljko Hasić.

– Radi se o tome da je Hrvatska ušla u EU, odnosno izašla iz članstva u CEFTA-i. To je ključni razlog da je došlo do takvih promjena, da je povećan izvoz u zemlje EU, odnosno smanjen u zemlje CEFTA-e – pojasnio je Hasić.

On je, međutim, naglasio da pokazatelji o izvozu generalno nisu veliki uspjeh, jer osnova za analizu izvoza nije dobra. U analizi su upoređeni podaci za 11 mjeseci 2013. s podacima iz istog perioda 2012. godine, što nije bio pokazatelj uspjeha.

Dugoročni trendovi

– U BiH izvoz ima ciklički karakter i zavisi od izvoza roba i usluga. Taj koeficijent, koji je ključni u makroekonomskoj analizi, ukazuje na veliku zavisnost privrede BiH od uvoza. Ta dva odnosa su se u ovom primjeru sretno poklopila, pa imamo takvu trenutnu situaciju. Dugoročni trendovi, međutim, govore da mi trajno imamo značajno niži izvoz od uvoza – kazao je za „Avaz” ekonomski analitičar Anton Jekauc.

Najviše izvozimo struju

Prema podacima dostavljenim „Avazu” iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, najveći udio u ukupnom izvozu BiH za prvih 11 mjeseci 2013. imao je izvoz električne energije te dijelova za motorna vozila. Struja se ujedno i najviše izvozila u Hrvatsku.

Dnevni Avaz

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Wer schlägt uns die Resolution zur lebendigen bosniakischen Srebrenica vor, während das tote kroatische Grabovica ignoriert wird?

Offiziell sind es Deutschland und Ruanda. Tatsächlich aber ist es die Bundesrepublik Deutschland, ein Land mit doppeltem Ziel in...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -