Neosporivo je da je Europa prije rata bila opasno mjesto, puna nepromišljenih i agresivnih političkih manevara, ocjenjuje bečki dnevnik “Prese” koji je nedjeljno izdanje posvetio Prvom svjetskom ratu. Tko je bio najvažniji čovjek 20. stoljeća -Einstein, Hitler, Staljin, Gorbačov, pita list, ujedno iznoseći tezu da bi to mogao biti ”mladi bosanski Srbin sa nesretnim djetinjstvom, koji […]

" />
Published On: Ned, sij 5th, 2014

Prese: Gavrlio Princip najvažniji čovjek 20. stoljeća

Neosporivo je da je Europa prije rata bila opasno mjesto, puna nepromišljenih i agresivnih političkih manevara, ocjenjuje bečki dnevnik “Prese” koji je nedjeljno izdanje posvetio Prvom svjetskom ratu.

Tko je bio najvažniji čovjek 20. stoljeća -Einstein, Hitler, Staljin, Gorbačov, pita list, ujedno iznoseći tezu da bi to mogao biti ”mladi bosanski Srbin sa nesretnim djetinjstvom, koji je 1914. slučajno dospio u okruženje srpskih nacionalista” – Gavrilo Princip.

Princip se, kako ističe dnevnik, nizom slučanosti našao sa oružjem u ruci na pravom mjestu u pravo vrijeme, kada je austro-ugarski prestolonasljednik posjetio Sarajevo.

Na dan atentata je Europa bila mirni kontinent, a samo 37 dana kasnije počeo je rat koji je odnio 20 milijuna života, podsjeća “Prese”, ukazujući da je uništio četiri monarhije i ostavio za sobom vakuum vlasti u kome su nacionalsocijalizam u Njemačkoj i boljševizam u Rusiji mogli širit.

Zločini 20. stoljeća u ovome imaju izvor, a iz prve katastrofe stoljeća su usljedile dalje katastrofe sve do ratova na prostoru bivše Jugoslavije i geopolitički nestabilnog regije Bliskog i Srednjeg istoka, navodi list, dodajući da bez Principa ne bi bilo Lenjinizma, Staljinizma, Hitlera, Holokausta, ni Hladnog rata.

Istovremeno, “Prese” postavlja pitanje da li pojedinac može takvu lančanu reakciju pokrenuti, koja je imala za posljedicu 80 milijuna mrtvih.