Published On: Pon, sij 6th, 2014

BiH povećala izvoz u EU, a smanjila u zemlje CEFTA-e

SARAJEVO – Najnovije analize Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH o robnoj razmjeni naše zemlje s inozemstvom pokazuju povećanje izvoza za šest posto u odnosu na prošlu godinu. Posebno se to odnosi na zemlje Europske unije, dok je izvoz u zemlje članice CEFTA-e smanjen.

Najvažniji partner

Ukupan izvoz, naime, iznosio je 7,7 milijardi maraka, dok je uvezeno u BiH roba u vrijednosti od 13,9 milijardi KM.

Mada se pozitivne statistike u prvi mah čine nelogičnim, međutim, one pokazuju koliko je zapravo Hrvatska bila, a i nakon ulaska u EU ostala jedan od naših najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera. Pojasnio je to za „Avaz” ekonomski analitičar u VTK Duljko Hasić.

– Radi se o tome da je Hrvatska ušla u EU, odnosno izašla iz članstva u CEFTA-i. To je ključni razlog da je došlo do takvih promjena, da je povećan izvoz u zemlje EU, odnosno smanjen u zemlje CEFTA-e – pojasnio je Hasić.

On je, međutim, naglasio da pokazatelji o izvozu generalno nisu veliki uspjeh, jer osnova za analizu izvoza nije dobra. U analizi su upoređeni podaci za 11 mjeseci 2013. s podacima iz istog perioda 2012. godine, što nije bio pokazatelj uspjeha.

Dugoročni trendovi

– U BiH izvoz ima ciklički karakter i zavisi od izvoza roba i usluga. Taj koeficijent, koji je ključni u makroekonomskoj analizi, ukazuje na veliku zavisnost privrede BiH od uvoza. Ta dva odnosa su se u ovom primjeru sretno poklopila, pa imamo takvu trenutnu situaciju. Dugoročni trendovi, međutim, govore da mi trajno imamo značajno niži izvoz od uvoza – kazao je za „Avaz” ekonomski analitičar Anton Jekauc.

Najviše izvozimo struju

Prema podacima dostavljenim „Avazu” iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, najveći udio u ukupnom izvozu BiH za prvih 11 mjeseci 2013. imao je izvoz električne energije te dijelova za motorna vozila. Struja se ujedno i najviše izvozila u Hrvatsku.

Dnevni Avaz


uskrs ephzhb