Srijeda, 23 listopada, 2024

AHDNAMAŠI OTPEPANI IZ SAMOSTANA FOJNICA: Osvrt gvarfdijana Fra Nikice

Vrlo

I ove godine Udruženje Bosansko-tursko prijateljstvo „Bosfor“ iz Sarajeva organizira manifestaciju „Dani Ahdname“ na Milodražu. Na toj se manifestaciji veliča lik i djelo Mehmeda II. Osvajača te ahd-nama za koju drže da je jedinstvena i najstarija povelja o ljudskim pravima i slobodama na tlu Europe. Organizatori, na čelu s gosp. Rizvanom Halilovićem, svake godine pozivaju velikodostojnike iz političkog i vjerskog miljea kojima uručuju godišnja priznanja i zlatnu povelju ahd-name.

 

Fra Nikica, gvardijan: Osvrt na Centralnu manifestaciju „Dani Ahdname 2012.“ i na njezin program

Nakon manifestacije, organizatori dovedu stotine sudionika u samostan Fojnica pogledati Muzej i Fojničku ahd-namu, a u svom programu navedu kako će u samostanu biti nekakav program. Iako se termin posjeta i čitavog programa manifestacije prethodno sa Samostanom nije dogovorio, iako je taj dan sv. misa na Kaštelima, iako Muzej nema uvjeta za rad, ipak smo goste svake godine uspijevali primiti. Ove godine, nažalost, goste nismo u mogućnosti primiti, jer je Muzej zatvoren do 15. lipnja 2012. godine, zbog radova na stručnom postavu muzejskih eksponata, ali i zbog proslave na Kaštelima te Duhovskog ponedjeljka – drugog dana patrona našega Samostana Duha Svetoga, kada imamo redovite sv. mise u našoj župi.

Iako sam gosp. Rizvanu Haliloviću više puta izričito rekao da ove godine nismo u mogućnosti primiti sudionike manifestacije te više puta izrazio neslaganje Samostana u Fojnici s manifestacijom na Milodražu, na kojoj se ahd-nami daje značenje koje ona zapravo nema, i da Samostan u takvoj manifestaciji iz više razloga ne želi sudjelovati, ipak je i ove godine Organizator u svom programu naveo slijedeće:
„Nakon programa na Milodražu organizovan odlazak u Fojnicu i posjeta Samostanu Fojnica, obilazak muzejske postavke, knjižnice i Original AHDNAME, kratke besjede Gvardijana samostana fra Nikice i izvođenje cerkvenih pjesama samostanskog hora.“

Pravo značenje ahd-name dao je fra Anđelko Barun, gvardijan iz Livna, kada je u svojoj propovijedi u sv. misi na Kaštelima (28. svibnja 2011.) rekao:
„Sultan je fra Anđelu ponudio, a fra Anđeo prihvatio, carsku povelju, ahd-namu, u kojoj sultan fratrima garantira slobodu opstojnosti i propovijedanja evanđelja. Što je u toj ahd-nami točno pisalo, mi to ne znamo niti ćemo ikada saznati. Ahd-nama je izgorjela zajedno sa samostanom, najvjerojatnije u požaru 1664. godine. Kroničar bilježi ovako: ‘Na Veliki četvrtak, u podne, požarom je bio potpuno uništen samostan sv. Duha u Fojnici s bogatim arhivom provincije i sa svim stvarima također o povijesti kraljevstva i ono, što je pogubljeni kralj bio ostavio.’ (…) napisana je druga ahd-nama koja se naziva Fojnička ahd-nama jer se čuva u fojničkom samostanu. (…) Da u Osmanskom Carstvu nije bilo vjerskih sloboda svjedoči silno mnoštvo mučenika fratara i kršćana u osmanskoj Bosni, o kojima pišu franjevački ljetopisi. Suviše su sladunjave riječi nekih današnjih bošnjačkih intelektualaca koji pokušavaju predstaviti ahd-namu kao idealnu povelju garantiranih vjerskih sloboda još u ono vrijeme i da je Osmansko Carstvo bilo najdemokratskija država na svijetu. Činjenice progona, stradanja, ponižavanja, iscrpljivanja do iznemoglosti i fratara i katolika u osmanskoj Bosni sve to opovrgavaju i nedvosmisleno svjedoče da se ahd-namom fratrima garantirane slobode nisu poštivale. Osmanlije su u BiH potpuno uništili 35 fratarskih samostana i sa zemljom sravnili sve crkve i župne stanove osim u Fojnici, Kreševu i Kraljevoj Sutjesci. Ta činjenica govori više od bilo kakvih riječi o kakvim se vjerskim slobodama radilo; sve su priče suvišne.“

Zbog svega gore navedenog, držim da je potrebno u ovom vremenu kada se povijest nastoji krivotvoriti, znanstveno i činjenično pristupiti događaju na Milodražu i Fojničkoj ahd-nami. Samo takvim pristupom možemo pomoći da naša država Bosna i Hercegovine bude domovinom svih naroda i građana koji u njoj žive.

S poštovanjem, Mir i Dobro!

Fra Nikica Vujica, gvardijan

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -