Published On: Uto, sij 21st, 2020

KAD ZNAŠ DA NESTAJEŠ OKREĆEŠ SE RADIKALIZMU: Iz Komšićevog DF-a najavili su rušenje Ustava, Ustavnog suda, te dokidanje konstitutivnosti

Ono što Bakir ne smije javno reći, a radikalno je to prepušta Komšiću. Koji je nabacio socdemokratski dezen na sebe. Iako je dio nacionalističke frone. Ono što Komšić ne smije javno reći to prepusti Džuburu.

Postavimo si sljedeće pitanje: Koliko dana bi trajao mandat Miloradu Dodiku kada bi kazao sljedeće:

  • Niti jedna članica europske zajednice nema u svome društvenom uređenju i ustavu pojam konstitutivni narodi. Republika Srpska treba ukinuti pozicije koje su rezervirane za Hrvate i Bošnjake. To je prevaziđeno.
  • Neće nama manjina u Srpskoj određivati tko će biti vlast. Mi Srbi nećemo biti ograđeni hrvatskom i bošnjačkom bodljikavom žicom.
  • Presude Ustavnog suda BiH su u koliziji i kontradikciji sa odlukama Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu, u pomenutim predmetima. Neka ih Ustavni sud korigira. I nek se onda ukine.
  • Priroda sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na “konstitutivne narode kako bi se osigurao mir”. Više nam to ne treba.
  • Nema potrebe  davanja posebnih prava konstitutivnim narodima.
  • Sve buduće izmjene Izbornog zakona BiH moraju biti takve da se iz Izbornog zakona brišu posebna mjesta rezervirana za kolektive Srbe, Hrvate i Bošjnake. RS-u to više ne treba.

Ove izjave međutim nije rekao SNSD niti Dodik. Došle su iz FBIH. Rekao ih je Džubur. Komšićev potpaljivač u Hercegovini. DF vidno pada u Sarajevu. Kako bi preživjela stranka će u idućem razdoblju očito nastojati radikalnim izjavama blokirati donošenje dogovora i vraćanje Izbornog zakona u Ustav. Bošnjacima kojima se jedino i obraćaju nastojat će prodati priču da je nastavak propadanja BIH njihov interes.

Izjave je kazao Džubur i one imaju za cilj, i ideju cementiranje FBIH kao građanske države većinskog naroda , te pripremu za isti proces na razini države. Ista stranka je osudila Dodikovo nazivanje RS-a državom.

Dodiku je Inzko zaprijetio. A za ovu izjavu Džuburu ništa zaprijetio nije.

​Narodi i prava

​Ono što znam je da DF niti po koju cijenu neće popustiti, budući da promjene Izbornog zakona mogu biti isključiva posljedica implementacije pravosnažnih presuda Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu (predmeti Sejdić i Finci, Zornić, Pilav, Šlaku, Baralija) koje će Bosnu i Hercegovinu uvesti, u smislu društvenog uređenja, u evropsku familiju građanskih država, budući da niti jedna članica evropske zajednice nema u svome društvenom uređenju i ustavu pojam konstitutivni narodi na kojem insistiraju HDZ i zvanični predstavnici Republike Hrvatske. Presude Ustavnog suda BiH su u koliziji i kontradikciji sa odlukama Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu, u pomenutim predmetima, što se mora hitno korigovati ukoliko BiH želi biti dio evropskog pravnog prostora. Naime, Evropski sud za ljudska prava u predmetu Zornić protiv BiH je termin konstitutivnih naroda označio kao posljedicu genocida i etničkog čišćenja na kojeg je bilo neophodno pristati kako bi se osigurao mir.

U presudi Sejdić i Finci Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i etničkim čišćenjem. Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na “konstitutivne narode kako bi se osigurao mir”. Shodno tome Sud zaključuje da se u Bosni i Hercegovini bez daljnjeg odgađanja mora uspostaviti demokratsko uređenje, bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima (tačka 43.). Ovo praktično znači da se sve buduće izmjene Izbornog zakona BiH moraju referisati na ove presude, jer bez njihove implementacije BiH ne može u pretpristupne pregovore za buduće članstvo u ovoj asocijaciji.

Postoje dakle poželjna etnička čišćenja i poželjne implementacije rata. To su one u FBIH u. kojoj je s prostora ABIH etnički očišćen najveći broj građana BIH. No kako Haag o tome nije donio pravorijek javni RTV servisi koji služe onima koji su tjerali a ne onima koji su protjerani taj podatak neće objaviti. Da je prostor od 23% prostor s najvećim kvocijentom “nedostajanja” prijeratnih BH građana. 470.000 Hrvata i Srba.

Od Inzka više ništa ne treba čuditi. Treba se smo čuditi samo nama. Samima. Zašto ne blokiramo ulice i ne tražimo od naših vlasti i predstavnika da bojkotiraju rad BH institucija dok to čudnovato stvorenje, nacionalist i prevarant, ljenčina i lažov, ne napusti BIH.

Ponos naroda nije nešto što tražiš. To imaš ili nemaš.

Koliko je Džuburova izjava samo prašina u oči za Bošnjake najbolje pokazuje podatak da svi članovi DF-a koji sjede na pozicijama koje su rezervirane za predstavljanje kolektiva, a ne pojedinaca, ne žele napustiti te funkcije. Dunović je potpredsjednik FBIH i iz DF-a je, Komšić također, svi Komšićevi diplomati, svi oni zaposjeli su te funkcije otimačinom konstitutivnih prava ili Srbima ili Hrvatima. Kada bi bilo onako kako Džubur govori, svi oni, budući da preziru konstitutivnu logiku a “još više” plaće iz proračuna koje se daju “predstavnicima konstitutivnih naroda” odavno bi napustili te funkcije i ostavili ih praznima.

Ma hajte molim Vas, kazat će Željko Komšić, ako mu kažete zašto ne da ostavku na oteto konstitutivno mjesto, kada već paradno zagovara dokidanje konstitutivnosti.

Ma hajte molim vas, kazat će 80 kg bošnjačkog nacionalizma. Valentin Inzko. Ako mu postavite pitanje zašto ne bude dosljedan i zabrani rad DF-a. Budući da su čak i u kampanji prijetili ne samo silovanjem nego i napadom na Ustav.

Ne postoji minimalna šansa da Inzko ne bi zabranio HDZ ili SNSD ako bi u svojoj retorici imali 1/10 napada na BIH Ustav koliko to ima DF.

Opet činjenica da Inzko šuti nije toliko posljedica njegove beskarakternosti koliko nepostojanja gnjeva u hrvatskih političara u BIH i hrvatskog naroda u BIH. Kao i srpskog. Kad smo kod hrvatskog naroda  to je znate onaj gnjev koji Puljić svako malo dokusura. O tome možete pročitati više u ovom tekstu:

Kardinalni Vinko, amortizer hrvatskog gnjeva

Poskok.info