Petak, 3 svibnja, 2024

Za pola godine bh. tvrtke izgubiti će 90 milijuna KM

Must Read

Ulazak u Europsku uniju i izlazak iz Sporazuma o slobodnoj trgovini u središnjoj Europi ( CEFTA ) nanijeli su Hrvatskoj ogromne štete u međunarodnoj trgovini , au problemima su i izvoznici iz BiH .

Prema procjenama analitičara Vanjskotrgovinske komore BiH , u prvih šest mjeseci ove godine bh. . izvoznici hrane i pića bit će u gubitku između 90 i 100 milijuna maraka !

Carinska opterećenja

S druge strane , hrvatski izvoznici , koji više nisu cjenovno konkurentni na bh. . tržištu , u istom razdoblju bit će u gubicima oko 180 milijuna KM . Istovremeno , najavljena preseljenja pogona i licenci proizvodnje iz Hrvatske u BiH za sada se nisu desila , jer su hrvatski političari ubijedili proizvođače da će i dalje moći bez carinskih opterećenja izvoziti u BiH .

Duljko Hasić iz Vanjskotrgovinske komore ( VTK ) BiH u izjavi za ” Avaz ” kazao je da je politika isključivi krivac za nemjerljive gubitke is jedne is druge strane .

– I dalje hrvatski političari ubjeđuju svoje proizvođače da će Hrvatska moći nesmetano izvoziti u BiH , kao da je članica CEFTA – e , a da će BiH morati poštovati standarde EU kada je u pitanju plasman proizvoda na to tržište – kaže Hasić .

Pojašnjavajući da bi 30.000 ljudi dobilo posao da su tvrtke iz Hrvatske prebacile u BiH proizvodne licence, Hasić napominje da je zbog visokih cijena opala kupovina hrvatskih proizvoda u BiH. Među tvrtkama koje su namjeravale prebaciti proizvodnju u BiH su i Tvornica duhana Rovinj (TDR), “Kraš”, “Koestlin”, “Kandit”, “Zvečevo”, “Podravka” i “Cedevita”.

– “Kraš” je još 2003. pod svoje okrilje vratio Tvornicu keksa “Mira” iz Prijedora. Najveći hrvatski proizvođač kave “Franck” završava investicije u proširenje pogona u Grudama. Riječ je o proizvodnji od 2.000 tona kave godišnje – kaže Hasić.

Domaće tržište

Ekonomski stručnjak Igor Gavran kaže da će tek u narednom periodu biti izraženi gubici, jer su mnoge tvrtke izvezle veće količine proizvoda u Hrvatsku prije njenog ulaska u EU.

Ti trajni proizvodi još se prodaju. Međutim, zbog nemogućnosti daljnjeg izvoza, u narednom periodu očekujem mnogo veće gubitke. Jedina šansa za prevladavanje gubitaka, osim ispunjavanja uvjeta za izvoz, jeste da se više proizvoda proda u BiH – kaže Gavran.

Poduzeti mjere

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević kaže da su dobro znali da će, kada Hrvatska uđe u EU, bh.. tvrtkama biti teško.

– To se posebno odnosi na prerađivače mesa i mesnih proizvoda. Država bi hitno trebala poduzeti mjere da se našim proizvođačima putem agencija koje postoje omogući usklađivanje sa standardima EU kako bi mogli izvoziti ne samo u Hrvatsku nego iu duge zemlje Europske unije – kaže Pandurević.

avaz.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -