Petak, 27 rujna, 2024

Izazov: PR riječ koja nas vuče za nos

Vrlo

izvor: Getty ImagesNe znam kako vi, ali ja više ne mogu. Otvaram novine, televiziju, internet—bilo što, i što nalazim? Izazove. Svugdje. Gdje god okreneš, nešto je “izazov”: ekonomski izazovi, izazovi u obrazovanju, klimatski izazovi, izazov kako očistiti WC. Pa ja se pitam – ima li kraja tom cirkusu?

“Riječ izazov” ušla je u javni diskurs nevino, a onda se, malo po malo, nastanila u svim kutovima naših života. Sve je počelo tamo negdje u ’90-ima, kad smo se suočili s “gospodarskim izazovima tranzicije”. Još smo to mogli nekako progutati, ali onda su se izazovi počeli množiti poput loših reality showova. Svi govore o izazovima, kao da je stvarnost beskonačni Survivor, gdje je svaki problem zapravo prilika.

I tko od toga najviše profitira? Političari, naravno. Jer kad problem nazoveš izazovom, pretvoriš ga u nešto pozitivno, nešto što trebaš hrabro prihvatiti. “Imamo izazov s korupcijom.” Molim?! Znači li to da će korupcija nestati jer smo je prozvali izazovom? Naravno da ne. Ali zvuči bolje, zar ne?

Sranje u vezi? Ma kakav problem, to je samo izazov u komunikaciji. Kad vas partner ne zove tri dana, to nije znak da mu je dosadno, nego da se suočavate s izazovom moderne tehnologije.

Sranje u braku? Nikakav razlog za paniku, to je samo izazov u dinamici odnosa. Kad vas muž iznervira jer je opet zaboravio spustiti dasku od WC-a, to nije nemar, nego vaš sanitarni izazov. Samo hrabro naprijed!

Problem s kockarnicama u susjedstvu? To nije socijalna katastrofa, već izazov u urbanističkom planiranju. Grad se samo trudi pružiti vam više mogućnosti za “ekonomski izazov”. I to doslovno.

Loš seks? To nije problem, nego izazov u krevetu. Ako vam se partner okrene na drugu stranu i zaspi, to je vaš zajednički izazov sinkronizacije rasporeda spavanja. Bravo, vi ste timski igrač!

Tako vam je to danas. Problem je sranje, ali izazov—e, to je već filozofija života. Zato, predlažem referendum: zabranimo riječ “izazov” u javnoj komunikaciji. Recite stvari onakvima kakve jesu: problem je problem, katastrofa je katastrofa. I kad nešto ne znate riješiti, recite to jasno, bez uštirkane PR frazeologije.

Jer izazov nije riješiti problem. Izazov je živjeti s gomilom budala koje misle da će nas riječi spasiti.

Emina Zanki l poskok.info

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Kako bi izgledala karta Jugoslavije danas da nije bilo HercegBosne?

Jedan aspekt postoji oko HercegBosne o kojem se rijetko govori. Njena omraženost među ideološkim Jugoslavenima. Ne govorimo ovdje o...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -