Petak, 3 svibnja, 2024

REŽIM GORI OD SOVJETSKOG: Američko pojašnjenje sankcija Čavari je smiješno. I djeluje kao da ga je pisao drug Staljin…

Must Read
AMERIKANCI PRIZNALI DA SU ČAVARI USKRATILI PRAVA KOJA MU JAMČI USTAV: Nije sankcioniran zbog kriminala, ne sviđa nam se politika koju provodi. 

Sjedinjene Američke Države obrazložile su zašto su jučer sankcionirale i predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavaru (HDZ).

Međutim njihovo pojašnjenje je duboko protuustavno i protudaytonskog. Daytonski ustav jamči slobodu vjeroispovjesti, slobodu političkog djelovanja i slobodu provođenja svoje ideje političkog djelovanja. Sve blokade koje provodi Čavara na tragu su poštivanja Daytona i niti jedna od njih nije neustavna i nelegalna.

Umjesto da se američka administracija založi da sankcionira političare koji krše Dayton (Izetbegović i SDA) ili koji pozivaju na rušenje Daytona (Komšić i pro Al Qaeda političari) US administracija ponaša se kao ispostava saudijske administracije u BIH.

Kaznili su Hrvata koji se putem zakon i ustava bori da džihadističke politike koje su ubijale po WTC-u ne preuzmu potpunu kontrolu nad sekularnim prostorom u FBIH i da cijeli prostor ovog entiteta ne preraste u ono što je postalo nekoliko bošnjačkih kantona. Prostor džihada.

Riječ je o sankcijama Ministarstva finansija SAD-a, a koje su osim Čavari, danas izrečene i ministru zdravstva Republike Srpske Alenu Šeraniću (SNSD). Čavara je istaknut kao zvaničnik koji blokira funkcionalnost Federacije Bosne i Hercegovine.”Od 2019. godine odbija da predloži sudije sa liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) radi popune upražnjenih mjesta u sudu. Odbijajući da provede proces predlaganja sudija, Čavara blokira funkcionisanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa suda, tijela koje se sastoji od određenog broja i podrazumijeva određeni sastav sudija Ustavnog suda FBiH, a koje je 2002. formirano u skladu sa amandmanima visokog predstavnika na Ustav FBiH”, napomenuto je.

Američke vlasti su Čavaru opisale kao odgovornog ili saučesnika u, kako je navedeno, direktnom ili indirektnom učešću, kršenju ili djelovanju koje predstavlja opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan.

“Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama kojima se podrivaju demokratski procesi ili institucije na Zapadnom Balkanu”, konstatovano je.

SAD su ranije sankcionisale i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, banjalučku Alternativnu televiziju (ATV), bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanu Tadić, bivšeg predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltiju, bivšeg predsjednika PDA Mirsada Kukića i visokopozicioniranog zvaničnika SDA Asima Sarajlića.

- Advertisement -

40 COMMENTS

  1. Pa šta ako je Čavara i dobio nekakve sankcije, vidimo da su se ovi koji su ranije dobili “pravo zabrinuli” i svi se potrgaše od muke koliko im je naštetilo

  2. Jel gospa od međugorja pustila suzu za uznika Marinka? Šta kažu vidjelice? Jesu li kvote pale na kladionicama?

  3. Samaranje Ruski pudlica se nastavlja.Bravo nasa bratska USA,neka Bog te cuva i veliku tvoju naciju.

  4. Dragi moji Bosnjaci i sestre Bosnjakinje,mirno spavajte USA,V.Britanija i Njemacka su nasi veliki prijatelji i saveznici.Katolici i Ortodoksi neka se drze propali Rusa koji su u ghovnima do guse,a to ide nama naravno sve u korist.

    Neka Bog cuva silu N01 u svijetu velicanstvenu Ameriku bratsku i dragu nam zemlju.

    • Isto kao da se ništa nije zdogodilo. Isto kao što nikada nismo i niti ćemo prihvatiti floskulu uzp koju ponavljate ko pokvarene gramofonske ploče.
      I da ne zaboravim, piši bosanski, nije aparat, nego haparat.

      • Haparat je onaj sto hapa pare nesto KAO onaj skutor sto je u Saboru RH ili ovaj cavara ,a možda ih ima da sjede u saboru RH i U Bosni..

  5. Hvala Schmidtu, hvala, Americi, hvala Njemackoj, hvala Velikoj Britaniji….velikim prijateljima Bosne. Vidite kako deru rusitelje Bosne. Juce Dodik nesto baljezga u skupstini manjeg entiteta, a oni sankcije. Danas Covic ode u Izrael kod onih koje su njegovi djedovi bacali u jame, a Schmidt donese odluku o finansiranju izbora. Nema rusenja Bosne, dzaba se kofrcite.

  6. Sad ce stovaoci Islamske deklaracije morat drzavu vodit demokracki a u deklaraciji im tako ne pise.Kako li ce se samo snac?Vidit ce mo.

  7. Oni su gola sila i ništa više od tog. Ni d od demokracije. Kada se samo sjetim da sam ih nekada davno smatrao bastionom demokracije, a danas mi se na takvo mišljenje povraća. Da ne bi tko pogrešno mislio da su tomu uzrok ove žalosne sankcije Čavaru? Ma ne! Slučaj s Čavarom me samo dodatnu uvjerio u ono što odavno znam.

    • Stvarno su se prosuli na Čavari. Trivijalna brezvezarija Merike, bez ikakvih konkretnih posljedica. Interesantnije će biti slušati bajin odgovor na nametnuti proračun BiH od Nijemca. Slijedi šou…po mojoj skromnoj procjeni. 😂😂😂

  8. ZAMISLITE DRAGI I POŠTOVANI GRAĐANI HRVATSKE I DILJEM NAŠE GEJE ,KADA KRŠČANSKO-KATOLIČKO-ZLOČINAČKO-KASTINSKO-PLJAČKAŠKI DUH I UM SPOMONJE ZLOČINE ,ALI UVIJEK LA NEĐIMA STALJINA ,NEKE APSTARKTNE OSOBE IZABRANE PO NJIHOVOM ZLOČINAČKOM DUHU I NAUMU DA NJIME DEKLARIRAJU OVOZENLJAKOG POŠASNOG DIKTATORA I UBOJICU LJUDI KOJI JE U DUHU AMERIČKE KATOLIČKE VOJNO ZLOČINAČKE IDEJE UBIJAO ,OD ZAVRŠETAK II-GOG SVIJETSKOG RATA DILJEM NAŠE GEJE SVE GRAĐAE,NJIH 15O MILJUNA ,PIŠE AMERIČKI POVIJESNIČAR DR.NOAM CHOMSKY, KOJI NISU PODOBNI ZAPADNOJ SVETOJ KRŠČANSKO-KATOLIČKO-ZLOČINAČKO-POŠASNO-PLJAČKAŠKOJ ALIJANSI ,KOJA SVE DO DANAŠNJIH DANA DJELUJE POD TIM IMIDŽEM DEMOKRACIJE ,ONE KRŠČANSKO-KATOLIČKO-ZLOČINČKO-PLJAČKAŠKO SVIREPE,PA SVE ŠTO NIJE U TOM DUHU POIMANJA SVIJETA I ODNOSA JE STALJINIZAM,ALI PRIKRIVENO-KOMUNISTIČKI,JER KOMUNIZMA NENA NIGDJE NI NA VIDIKU!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -