Četvrtak, 2 svibnja, 2024

TIP LIKA KOJI U BIH BORAVI PROTUZAKONITO I ČIJI SU PRETHODNICI KRIMINALCI NEKAŽNJENO NAPUSTILI BIH: Schmidt poziva…

Must Read

Visoki predstavnik Christian Schmidt podsjetio je da je suština sada već 12 godina stare presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci jasna: svi građani u BiH trebaju imati jednaka prava.

Presuda Sejdić-Finci, kako je dodao, nije jedina presuda Europskog suda za ljudska prava koju vlasti u BiH i dalje zanemaruju – vlasti moraju poduzeti i korake koje je taj sud naložio u presudama u predmetima Zornić, Pilav i Šlaku, kao i najrecentnijem predmetu Pudarić, čime bi se okončala diskriminacija na osnovu etničke pripadnosti ili prebivališta.

U Aneksu IV Daytonskog sporazuma, koji sadrži Ustav ove zemlje, stoji da je Bosna i Hercegovina demokratska država, koja djeluje u skladu s vladavinom prava i da se Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i njeni Protokoli u Bosni i Hercegovini primjenjuju direktno te imaju prioritet nad svim ostalim zakonima.

”Imajući to u vidu, vrijeme je da se svakom građaninu BiH ponudi jednak tretman, kao što je navedeno u presudi u predmetu Sejdić-Finci. Vijeće Europe je pokazalo veliko strpljenje dugih 12 godina. I duh dejtonskog ustava i Europska konvencija o ljudskim pravima predstavljaju dobru osnovu za njihovo prosuđivanje. Istovremeno, namjera ove presude nije da dovede u pitanje državotvornost tri konstitutivna naroda. Sve dok nadležni organi BiH ne odluče drugačije, to ostaje na snazi. Ono što jeste hitno potrebno je da se otkloni diskriminacija u izbornom procesu u vezi s Predsjedništvom i Domom naroda BiH, kako bi svi građani imali jednako pravo da sudjeluju na općim izborima 2022. godine u skladu s presudom Europskog suda za ljudska prava. U tom smislu, pozivam na ograničenu reformu Ustava BiH i izmjene Izbornog zakona u cilju jačanja temeljnih principa i transparentnosti izbora u BiH”, izjavio je danas visoki predstavnik Christian Schmidt, priopćeno je iz OHR-a.

- Advertisement -

82 COMMENTS

    • Tumač Dejtona ,to je on.
      Stop ratnohuskackoj politici portala Poskok i njegovanju govora mržnje.

        • Tumač Dejtona,a ko širi mržnju i sam znas,ali si zadojen propagandom ovog rarnohuskackog portala.
          Mir brate po zajedničkoj zemlji .I moja je koliko i tvoja ,i tvoja koliko i moja.Ni ja ni ti bez obzira gdje odemo i koji pasos imamo , za sve smo samo Bosanci.

  1. Djabe pricas uzmi svojih nezaradjenih 25000 € i prti nach Deutschland.Kupimo ti traktor i sa njim bjezi.U Njemackoj sa istim ori njive.Budi poljoprivrednik kao sto jesi.Ne glumi advokata.Izbora nece biti.

    • Tumač Dejtona ,to je on.
      Stop ratnohuskackoj politici portala Poskok i njegovanju govora mržnje.

      • Ma daj molim te,mi Bošnjaci smo jedan od najstariji narod Europe,a BiH jedna od najstariji Europski država.

        Sakica ti što je otišlo u Siriju i ako se i vratilo u BiH sa glavom na ramenu je uhiceno i procesuirano.

        Što ćemo sa onim Srbima I Hrvatima koji su ratovali u Ukrajini koji je neusporedivo više bilo nego ovi koji su išli za Siriju,jesu li oni procesuirani?

  2. Ovi iz EU nikako da svate da je Daytonski mirovni sporazum multilateralni međunarodni akt čiji su potpisnici 5 velikih država i tri države sa Zapadnog Balkana (Hrvatska, ondašnja Republika BiH i ondašnja Savezna Republika Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) koje izričito potpisaše da je BiH država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda koji čine Predsjedništvo BiH. Dakle,
    ni Židov ni Rom ni neki koji je danas Bošnjak a sutra “ostali” ne mogu preuzeti mjesto hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH. To je moguće
    ukoliko se revidira Daytonski mirovni sporazum. Unaprijed vidim da tako nešto neće prihvatiti ni Hrvatska ni Srbija. Zato, Herr Schmidt – pamet u glavu!

    • u sporazumu stoji tri naroda i osali, i nije ovo teško riješiti pravno, uz član iz reda konsditutivnih naroda dodati i ostali i omogućiti ljudima da se kandiduju ako žele, hoće li u ovim okolnostima biti birani , neće ali treba dati šansu, mržnja i nacionalizam su nas i doveli dovde

    • Odgovori Tumač Dejtona ,to je on.
      Stop ratnohuskackoj politici portala Poskok i njegovanju govora mržnje.

    • Tumač Dejtona ,to je on.
      Stop ratnohuskackoj politici portala Poskok i njegovanju govora mržnje.

    • Tumač Dejtona ,to je on.
      Stop ratnohuskackoj politici portala Poskok i njegovanju govora mržnje.

  3. Tumač Dejtona ,to je on.
    Stop ratnohuskackoj politici portala Poskok i njegovanju govora mržnje.

  4. Stop fašizmu,ksenofobij,unitarizmu,rasizmu…
    Stop ratnohuskackoj propagandi portala Poskok,i njegovim botovima.

      • Stop fašizmu,ksenofobij,unitarizmu,rasizmu…
        Stop ratnohuskackoj propagandi portala Poskok,i njegovim botovima.

    • Sve si pobrkao u glavi!

      Ako je Poskok protiv ‘unitarizama’ a ‘unitarizam’ je politički sistem koji negira sve drugo i drugačije i odbija da sa različitim djeli vlast onda to znači samo jednu stvar: unitarizam jeste jednako = fašizam, ksenofobija i rasizam! Poskok se bori protiv toga!!! Tuko!

  5. Dobro, jeste se vi poskoklije odlucili jel Schmidt legitiman ili nije? U naslovu sugerirate jedno, a onda prve dvije rijeci “Visoki predstavnik… ” !?!?

    Malo bi se, al’ da ne udje…:) Tipicna adezejeva forma “promisljanja”, sto bi rekao PreCjednik. Malo trole za narod (birace), a snihodljivo spram gubernatora. Ljigavi do bola…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

PENAVA: Ako se ne dogovorimo s HDZ-om, otvoreni smo i za nove izbore

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava izjavio je u četvrtak da je stranka, u slučaju da ne dođe do...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -