Srijeda, 1 svibnja, 2024

NATO odbio veto Rusije na eventualno članstvo Ukrajine

Must Read

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg usprotivio se svakom upletanju Rusije u veze saveza i Ukrajine, ne želeći odbiti eventualno članstvo Kijeva, što traži Moskva.

“O vezi NATO-a i Ukrajine mogu odlučivati samo trideset članica saveza i sama Ukrajina i nitko više”, rekao je Stoltenberg nakon sastanka s novim njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

“Ne možemo pristati na to da Moskva pokuša ponovo uspostaviti sustav u kojemu će velesile poput Rusije imati svoje sfere utjecaja u kojima mogu kontrolirati što zemlje rade ili ne rade. Nećemo se pogađati o pravu svake zemlje u Europi da odlučuje o svojoj sudbini”, dodao je.

Rusi traže da NATO povuče obećanje

Rusija je zatražila od NATO-a da povuče obećanje dano 2008. godine Ukrajini i Gruziji da će jednog dana biti članice tog saveza i traži da se NATO obveže da neće rasporediti oružje u zemljama koje graniče s Rusijom, uz objašnjenje da to ugrožava njezinu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je te zahtjeve, najdirektnije do sada o sigurnosnim jamstvima za koje predsjednik Vladimir Putin kaže da želi dobiti od SAD-a i njegovih saveznika.

NATO je na putu da prihvati Ukrajinu

No taj zahtjev, koji je de facto ruski veto na članstvo Ukrajine u NATO-u, a riječ je o najeksplozivnijem pitanju u odnosima Istoka i Zapada, nešto je što su Washington i Kijev već kategorički odbili. NATO je na putu da prihvati Ukrajinu što će voditi raspoređivanju raketnih sustava koji mogu gađati Rusiju, navodi Moskva.

U Ukrajini već sedam godina traje rat Kijeva i proruskih separatista u kojemu je izginulo 13.000 ljudi, a njegovo političko rješenje, predviđeno ugovorom u Minsku potpisanom 2015. je u slijepoj ulici. Rusiju smatraju glavnim vojnim i financijskim pomagačem tih pobunjenika, premda ona to uporno niječe.

- Advertisement -

2 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bleda
Bleda
2 years ago

Kakav je ovo naslov? Veto Rusije. Rusija nije ni član Nato ugovora i otkud joj pravo veta?

Bleda
Bleda
2 years ago

Samo se vi Nato zahebavajte. Došli ste do granice Rusije. Oni nemaju kud dalje.

Последний

Nakon odluke Crne Gore da podrži rezoluciju, Srbija ostaje jedina zemlja regije koja to neće učiniti

Nakon što je Crna Gora objavila da će u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) podržati usvajanje rezolucije o genocidu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -