Published On: Sub, pro 11th, 2021

Sud odlučio da se Assange može izručiti SAD-u

SUD u Velikoj Britaniji poništio je vlastitu odluku i, nakon tužbe američkih vlasti, odlučio da se Julian Assange može izručiti SAD-u.

Podsjetimo, američko pravosuđe zatražilo je izručenje Assangea, optužujući ga za zavjeru počinjenu s ciljem stjecanja i objave tajnih informacija na platformi WikiLeaks, na kojoj su objavljene stotine tisuća dokumenata povezanih s ratovima u Afganistanu i Iraku.

Sud poništio vlastitu odluku

Britanski sud je u siječnju presudio da Assange ne može biti izručen SAD-u, pozvavši se na realnu mogućnost da će Assange počiniti samoubojstvo.

Assange se trenutno nalazi u zatvoru Belmarsh u Londonu. Ako se u SAD-u proglasi krivim, prijeti mu kazna do 175 godina zatvora, piše CNN.

Assange je uhićen u travnju 2019., kada su britanske vlasti ušle u veleposlanstvo Ekvadora, gdje se Assange skrivao sedam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sud usvaja žalbu”

“Sud usvaja žalbu”, rekao je sudac Timothy Holroyde. Rekao je da je SAD Britaniji predočio niz uvjerenja o uvjetima Assangeovog pritvaranja.

Britanski sud time je preinačio raniju sudsku odluku da Assange ne može biti poslan u SAD da odgovara na optužbe o špijunaži.

U žalbi na tu odluku Visokom sudu u Londonu demantirano je da je Assangeovo mentalno zdravlje suviše krkho da bi izdržao američki pravni sustav.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ganga🐉
Ganga🐉
8 mjeseci prije

U pržun

Bleda
Bleda
8 mjeseci prije

Ubiće ovog jadnika. Neće mu ni suditu. Objesiće ga ćeliji…