Published On: Sub, pro 11th, 2021

NATO odbio veto Rusije na eventualno članstvo Ukrajine

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg usprotivio se svakom upletanju Rusije u veze saveza i Ukrajine, ne želeći odbiti eventualno članstvo Kijeva, što traži Moskva.

“O vezi NATO-a i Ukrajine mogu odlučivati samo trideset članica saveza i sama Ukrajina i nitko više”, rekao je Stoltenberg nakon sastanka s novim njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

“Ne možemo pristati na to da Moskva pokuša ponovo uspostaviti sustav u kojemu će velesile poput Rusije imati svoje sfere utjecaja u kojima mogu kontrolirati što zemlje rade ili ne rade. Nećemo se pogađati o pravu svake zemlje u Europi da odlučuje o svojoj sudbini”, dodao je.

Rusi traže da NATO povuče obećanje

Rusija je zatražila od NATO-a da povuče obećanje dano 2008. godine Ukrajini i Gruziji da će jednog dana biti članice tog saveza i traži da se NATO obveže da neće rasporediti oružje u zemljama koje graniče s Rusijom, uz objašnjenje da to ugrožava njezinu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je te zahtjeve, najdirektnije do sada o sigurnosnim jamstvima za koje predsjednik Vladimir Putin kaže da želi dobiti od SAD-a i njegovih saveznika.

NATO je na putu da prihvati Ukrajinu

No taj zahtjev, koji je de facto ruski veto na članstvo Ukrajine u NATO-u, a riječ je o najeksplozivnijem pitanju u odnosima Istoka i Zapada, nešto je što su Washington i Kijev već kategorički odbili. NATO je na putu da prihvati Ukrajinu što će voditi raspoređivanju raketnih sustava koji mogu gađati Rusiju, navodi Moskva.

U Ukrajini već sedam godina traje rat Kijeva i proruskih separatista u kojemu je izginulo 13.000 ljudi, a njegovo političko rješenje, predviđeno ugovorom u Minsku potpisanom 2015. je u slijepoj ulici. Rusiju smatraju glavnim vojnim i financijskim pomagačem tih pobunjenika, premda ona to uporno niječe.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bleda
Bleda
7 mjeseci prije

Kakav je ovo naslov? Veto Rusije. Rusija nije ni član Nato ugovora i otkud joj pravo veta?

Bleda
Bleda
7 mjeseci prije

Samo se vi Nato zahebavajte. Došli ste do granice Rusije. Oni nemaju kud dalje.