Petak, 3 svibnja, 2024

IPAK JE TO USPJEH: Inzko je prvi čovjek koji je BIH uspio umjesto na tri , podijeliti na dva dijela

Must Read

Pola zemlje ga je ispratilo psovkama, a pola smatra da je otišao “s obrazom” nakon što je uveo zakon o zabrani negiranja genocida. I to je najvažnija zasluga Valentina Inzka. BIH više nije zemlja triju naroda nego zemlja dvaju vizija BIH. One islamističke koja je unitarna i one kršćanske koja je federalistička.

Valentin Inzko je 1. ožujka 2009. godine stupio na poziciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Odlaskom Miroslava Lajčaka sa pozicije visokog predstavnika, Inzko, tadašnji austrijski ambasador u Sloveniji slovio je za najozbiljnijeg kandidata za ovu poziciju.

Tada je rekao kako će mu biti drago vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, gdje je od 1996. do 1999. godine služio kao austrijski ambasador.

“Ako budem potvrđen i izabran, bit će mi drago vratiti se u čudesnu zemlju Bosnu, zemlju dobrih ljudi”, izjavio je.

Kako je otišao, tako je i došao, korištenjem bonskih ovlasti. Međutim, tada nije nametao zakon, već je smijenio dva političara, Himzu Đonku, tadašnjeg policijskog komesara u HNK, i Radislava Jovičića, bivšeg načelnika Službe za operativnu podršku SIPA-e.

Kako je navedeno iz OHR-a, Đonko je smijenjen zbog instruiranja drugih osoba da upućuju fizičke prijetnje pripadnicima osoblja Ureda visokog predstavnika.Za Jovičića je navedeno da je djelujući van zakonskog lanca komande u okviru SIPA-e, koristio osoblje i resurse SIPA-e za vršenje aktivnosti praćenja međunarodnih zvaničnika, Ureda visokog predstavnika i njegovog osoblja.

Inzko je Đonku smijenio 8. srpnja 2009. godine, a Jovičića dva dana kasnije.

Malo je nedostajalo da Inzko uopće ne dođe u BiH, s obziom da mu je protukandidat za poziciju visokog predstavnika bio Britanac Sir Emyr Jones Parry. Međutim, Europa je smatrala da Parry nije u stanju odgovoriti zadatku budućeg visokog predstavnika. Postoje i glasine da se nije ni pojavio na intervjuu kojeg je trebao održati sa predstavnicima Evropske unije.

Bivši i nesuđeni visoki predstavnik u BiH

Parry je od 2001. do 2003. godine bio ambasador Velike Britanije pri NATO savezu, od 2003. do 2007. godine stalni predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a, te osnivač i direktor Centra za političke i diplomatske studije iz Velike Britanije.

Pitanje je bi li on manje brinuo a više radio u Bosni i Hercegovini, za razliku od Inzka.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -