Utorak, 30 travnja, 2024

Na pomolu nova Jugoslavija?

Must Read

BEOGRAD – Ozbiljna ekonomska kriza u Europi i nove političke realnosti u regiji sve više potiču ideju o novim integracijama država nastalih raspadom SFRJ.

Tako se, dvadesetak godina od krvavog razlaza nekadašnje braće, sve češće spominje formiranje Jugosfere – neki to nazivaju i “balkanski Benelux” – u čiji bi sastav ušle usitnjene i iscjepkane članice bivše Jugoslavije.

Tvrdi se da ta ideja nije strana ni europskim centrima moći, ali ni nekim regionalnim liderima.Analitičari i povjesničari podsjećaju da se odmah po raspadu Jugoslavije razmišljalo o fomiranju Evroslavije u kojoj bi se okupile balkanske države. Nakon 2000. godine kada je došlo do obnove odnosa u regiji, počelo se spominje formiranje Jugosfere. Iako u Bruxellesu nerado govore o tome, svjesni su da bi lakše i jeftinije izašli na kraj sa cijelim Balkanom ako bi bio ujedinjen.

Kome bi išla naruku obnova jugoslavenskog prostora, koji su ekonomski i politički razlozi za takav projekt? Ko bi od njega imao interes, što bi on značio za balkanske narode?

Povjesničari smatraju da takvo ujedinjenje suštinski znači obespravljivanje Srbije.

– Ovdje se radi o političkom ukrupnjavanju regiona, koji je prvo usitnjen kako bi srpska nacija bila razbijena i obespravljena, a ovo “ujedinjavanje” treba poslužiti biti obespravljena i srpskih država, koliko god mala ona bila – kaže za “Novosti” povjesničar Čedomir Antić.

On ocjenjuje da zamisao da bivša Jugoslavija bude u izvjesnoj mjeri obnovljena predstavlja suštinski lošu namjeru pojedinih njemačkih i britanskih političara i intelektualaca prema narodima Balkana.

– Ako je Jugoslavija bila dobra, zašto onda EU i SAD nisu pomogle njenu demokratizaciju i modernizaciju? Zašto su pomogle i ozvaničile njeno uništenje – pita Antić. – Stvaranje neovisnih država na ovim prostorima podrazumijeva uspostavu elementarne ravnopravnosti. Slovenija i Hrvatska su priznate kao neovisne i unitarne, primljene u EU, pružena im je pomoć u obespravljivanju manjina, Makedonija i BiH su silom održane kao nezavisne države, Srbiji je oteto Kosovo, nametnuta AP Vojvodina i sada još, umjesto da stupi u EU kao neovisna država, treba da bude u nekakvoj zajednici sa Zagrebom. Riječ je o cinizmu, licemjerju, a možda i šovinizmu pojedinih europskih političara – kaže Antić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PIRAMIDE KOJE SPAJAJU: Može li hiljaduvjekovna bosanska socdemokracija sekularizirati mladi muslimanski Egipat?

Predsjedavajući i bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s velikim imamom Al-Azhara Ahmed Mohamed El-Tayebom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -