Published On: Mon, Jul 1st, 2013

Srbija uzima hrvatski dio kolača u CEFTI

Hrvatska će stjecanjem statusa punopravne članice EU 1. srpnja prestati biti članica CEFTA sporazuma, i prihvatit će zajednički režim trgovine EU pa će trgovina s Hrvatskom po njenom ulasku u EU biti regulirana Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, što će izvoz hrvatske robe učiniti nepovoljnijim, ukazali su srpski stručnjaci agenciji Tanjug.

Pomoćnica ministra trgovine Bojana Todorović izjavila je Tanjugu kako se može očekivati da ulazak Hrvatske u EU pruži priliku za prevladavanje ograničenja koja postoje i “predstavljaju nelojalnu konkurenciju za srpske proizvođače na hrvatskom tržištu i da se to tržište konačno otvori za proizvode iz Srbije”.

U Srbiji posluje oko 200 hrvatskih tvrtki koje proizvedenu robu izvoze i u Hrvatsku, a može se očekivati da će to činiti i na tržište EU lakše i u većoj mjeri kada Hrvatska postane članica EU, pojašnjava Tanjug i dodaje kako će Srbija primjenjivati carine za uvoz iz Hrvatske u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju od 1. srpnja 2013. do 1. siječnja 2014, a nakon toga Hrvatska će imati bescarinski pristup srpskom tržištu za sve svoje industrijske proizvode kao i sve EU članice.

– Ulaskom u EU u Hrvatskoj će se striktno primjenjivati tehnički propisi i standardi za industrijske te sanitarni i fitosanitarni propisi za poljoprivredne proizvode kao i u EU, a ako Srbija ne ispuni zahtjeve u vezi s ovim propisima, neće moći izvoziti u Hrvatsku. Ove promjene mogu predstavljati poticaj proizvođačima i izvoznicima u Srbiji prema bržoj primjeni europskih standarda, što bi bilo potpomognuto i kroz europsku bespovratnu financijsku pomoć. Međutim, ulazak Hrvatske u EU bi generalno trebao imati pozitivne učinke s aspekta pribavljanja certifikata o usklađenosti za određene proizvode – upozorava Bojana Todorović.

Jadranka Zenić-Zeljković, savjetnica u Ministarstvu trgovine drži kako bi Srbija nakon ulaska Hrvatske u EU, mogla povećati plasman svojih poljoprivrednih proizvoda na tržište CEFTA regije, jer će hrvatska roba biti skuplja i manje konkurentna zbog povećanja carina.