Published On: Mon, Jul 1st, 2013

BiH, kao posebna priča, daleko je od EU

BANJA LUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ne očekuje da će, nakon prijema Hrvatske u Europsku uniju, nijedna bivša republika nekadašnje Jugoslavije ni za još 10 godina krenuti tim putem, a posebno je, ističe, teško to reći za BiH.

– BiH je posebna priča i mi još nismo u stanju da podnesemo ni kandidaturu za status u EU, a kamoli da otvorimo pregovore, kazao je Radojičić u nedjelju novinarima u Banja Luci.

– Hrvatska je druga republika bivše Jugoslavije koja je ušla u EU, a pitanje je kada će ostatak Balkana, odnosno preostale bivše republike nekadašnje Jugoslavije ostvariti za to uvjete. Ali to neće biti toliko brzo, smatra on.

Postoji puno problema kod zemalja koje su kandidati da dostignu standarde, a, naveo je Radojičić, vidljivo je i zasićenje kod EU prijemom novih članica, pa je i u sljedećem desetljeću teško predviđati da će neko još postati član EU.

Ističući da BiH od ponoći dobija promjenu na granici, koja će u dužnini od 1.000 kilometara biti s EU, Radojičić je dodao da BiH ostaje u ovom slučaju “kao i prije nekoliko stotina godina granica između Europe i nečeg drugog“.

Tek će se, smatra on, procjenjivati kakave će sve ekonomske posljednice biti po BiH i Hrvatsku, jer nije sigurno tko će imati više štete, a tko koristi, mada je sigurno da se uvjeti trgovine mijenjaju i sigurno će doći do pada vanjskotrgovinske razmjene.

FENA l dnevno.ba