Utorak, 30 travnja, 2024

Turković se sastala s američkim senatorom Cardinom: Vize za Arape nije mu spominjala

Must Read

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se sa utjecajnim američkim senatorom Benom Cardinom, predsjedavajućim Helsinškog komiteta SAD i visokopozicioniranog člana Vanjsko-političkog odbora Kongresa SAD.

Senator Cardin, tokom dugogodišnje karijere, zagovarao je jačanje odnosa SAD i BiH te napredak naše države.

Ministrica Turković je, tokom dužeg i vrlo sadržajnog razgovora, zahvalila vladi i narodu SAD-a što su prepoznali potrebu da BiH bude među prioritetima za isporuku vakcina iz Amerike.

“Odluka SAD-a da Bosni i Hercegovini donira 500.000 vakcina Pfizer/BioNTech potvrda je historijskog savezništva i istinskog prijateljstva vlade SAD-a i Bosne i Hercegovine te naroda i građana dvije države. Pandemija je globalni izazov koji je testirao granice i sposobnosti ne samo vlada, nego i multilateralnih organizacija. Ovakva odluka SAD, uvjerena sam, bit će prekretnica u borbi protiv ovog izazova”, poručila je.

Kazala je kako je to jasan pokazatelj u kojem smjeru Bosna i Hercegovina mora ići i potvrda da je samo u euroatlanskim integracijama prosperitetna budućnost za građane.

Na sastanku je bilo govora o reformskim procesima u Bosni i Hercegovini te aktivnostima za ublažavanje posljedica pandemije te o borbi protiv korupcije. Ministrica Turković je naglasila važnost podrške koju SAD pružaju bh. vlastima u tom pogledu.

Senator Cardin je istaknuo da su SAD i BiH prijateljske države, te da su SAD spremne da pomognu BiH na njenom euroatlantskom putu. Naglasio je da se pod Bidenovom administracijom, može se očekivati snažniji i efikasniji angazman, te prisustvo SAD, u BiH i u svijetu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PIRAMIDE KOJE SPAJAJU: Može li hiljaduvjekovna bosanska socdemokracija sekularizirati mladi muslimanski Egipat?

Predsjedavajući i bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s velikim imamom Al-Azhara Ahmed Mohamed El-Tayebom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -