Published On: Pet, lip 25th, 2021

Turković se sastala s američkim senatorom Cardinom: Vize za Arape nije mu spominjala

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se sa utjecajnim američkim senatorom Benom Cardinom, predsjedavajućim Helsinškog komiteta SAD i visokopozicioniranog člana Vanjsko-političkog odbora Kongresa SAD.

Senator Cardin, tokom dugogodišnje karijere, zagovarao je jačanje odnosa SAD i BiH te napredak naše države.

Ministrica Turković je, tokom dužeg i vrlo sadržajnog razgovora, zahvalila vladi i narodu SAD-a što su prepoznali potrebu da BiH bude među prioritetima za isporuku vakcina iz Amerike.

“Odluka SAD-a da Bosni i Hercegovini donira 500.000 vakcina Pfizer/BioNTech potvrda je historijskog savezništva i istinskog prijateljstva vlade SAD-a i Bosne i Hercegovine te naroda i građana dvije države. Pandemija je globalni izazov koji je testirao granice i sposobnosti ne samo vlada, nego i multilateralnih organizacija. Ovakva odluka SAD, uvjerena sam, bit će prekretnica u borbi protiv ovog izazova”, poručila je.

Kazala je kako je to jasan pokazatelj u kojem smjeru Bosna i Hercegovina mora ići i potvrda da je samo u euroatlanskim integracijama prosperitetna budućnost za građane.

Na sastanku je bilo govora o reformskim procesima u Bosni i Hercegovini te aktivnostima za ublažavanje posljedica pandemije te o borbi protiv korupcije. Ministrica Turković je naglasila važnost podrške koju SAD pružaju bh. vlastima u tom pogledu.

Senator Cardin je istaknuo da su SAD i BiH prijateljske države, te da su SAD spremne da pomognu BiH na njenom euroatlantskom putu. Naglasio je da se pod Bidenovom administracijom, može se očekivati snažniji i efikasniji angazman, te prisustvo SAD, u BiH i u svijetu.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x