Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Dolazak ISIL-a u Hercegovinu jamac da će Mostar jednoga dana biti stolni grad?

Must Read

Hrvatska politička scena u BiH i dalje je izložena dubokim podjelama. Zahvaljujući Hrvatskom narodnom saboru BiH te podjele su postale manje primjetne javnosti, ali to ne znači kako one ne postoje. Postoje i podjele unutar samih stranaka, osobito tijekom procesa unutarstranačkih izbora.

Posljedice tih podjela možda su najviše primjetne na izborima jer kod hrvatskog biračkog tijela jačaju apatiju i stvaraju mišljenje kako se kroz izborni proces ništa ne može promijeniti. Možda je Mostar najbolji primjer toga jer su na prošlim općim izborima u ovome gradu više glasova dobile bošnjačke stranke od hrvatskih. To ne znači kako je više birača bošnjačke nacionalnosti u Mostaru nego kako je apatija daleko prisutnija u hrvatskom biračkom tijelu.

Hrvatskim političarima je teško pronači način kako se obračunati s ovim problemom, ali izgleda kako će im u tome pomoći bošnjački politički predstavnici. Naime, najava ministrice Semihe Borovac kako će obitelji pripadnika ISIL-a biti smještene u Centar za migrante u Salakovcu je sasvim dovoljan razlog za razbuđivanje kompletnog hrvatskog biračkog tijela u Mostaru i Hercegovini, te izbor hrvatskih predstavnika koji će znati odgovoriti na ovakve pokušaje promjene stanja u gradu na Neretvi.

I ne samo da će ovakve najave riješiti problem apatije hrvatskog biračkog tijela u Mostaru i šire nego drastično povećavaju mogućnost da Mostar u budućnosti zaista bude stolni grad Hrvata u BiH. Teško je naći bolji motiv za izlazak na izbore od borbe protiv naseljavanja pripadnika ISIL-a u Mostaru. Najava dolaska ISIL-a u Mostar jasan je znak kako se Hrvati bez svoga entiteta ne mogu zaštiti od ovakvih pojava i poruka kako treba pojačano raditi na tome projektu. Činjenica je kako nitko ne pomišlja pripadnike ISIL-a smjestiti u Republiku Srpsku samo jasno govori koliko jedan entitet može zaštiti jedan konstitutivni narod u BiH. I Hrvatima je izgleda potrebna takva zaštita.

Hrvatski politički predstavnici već dugo vremena ističu kako nema nikakvih aktivnosti i zahtjeva za formiranje trećeg entiteta. I to je istina. Jedini cilj hrvatske politike u BiH već duže vrijeme je osiguranje izbora legitimnih predstavnika Hrvata u institucijama i promjena Izbornog zakona koja će to jamčiti.

Ipak, sada kada netko najavljuje kako će pripadnike ISIL-a i njihove obitelji dovesti u Hercegovinu, možda je vrijeme da se na stol vrati tema trećeg entiteta. Jer hrvatski narod treba zaštiti od ovakvih pojava. Trajno.

AU: M.K./Ero.tel

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Pitali smo umjetnu inteligenciju što misli o radu Visokog predstavnika u BIH

Umjetna inteligencija je jedina do danas poznata inteligencija na Zapadu, koja ne skriva istinu i pravo zbori o dosadašnjim...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -