Petak, 3 svibnja, 2024

U čast ove nevino ubijene djece Stari most nije mogao biti u bojama njihove zemlje

Must Read

Ujedinjeni narodi objavili su da je u nedjeljnim terorističkim napadima u Šri Lanki ubijeno najmanje 45 djece.

Jutros objavljene informacije govore kako je broj ubijenih u terorističkom napadu na Šri Lanki povećan na 359. I nažalost, vjerojatno se tu neće zaustaviti. I dok se svijet zgraža nad ovim terorističkim činom, reakcija mostarskog Centra za mir i multietničku suradnju je u potpunosti izostala. Javnost je očekivala kako će Stari most biti obojan u boje Šri Lanke, ali se to nije dogodilo.
Podsjećamo, kada se dogodio užasni teroristički čin na Novom Zelandu isti dan je Stari most bio u bojama te zemlje. Predsjednik Upravnog odbora Centra za Mir i multietničku suradnju Alija Behram istaknuo je kako je teroristički napad u Novom Zelandu pogodio čitav svijet, pa tako i građane Mostara i Bosne i Hercegovine, te da je čin pokazivanja solidarnosti i osuda terorizma najmanje što svi mogu uraditi.

Sada se nameće pitanje zašto Behram i ostali nemaju toliko suosjećanja za žrtve Šri Lanke, osobito desetine nevine djece koja su stradala samo zato što su došli u crkvu proslaviti najveći katolički blagdan Uskrs?

– Ova užasna situacija, teroristički akt koji se dogodio u Novom Zelandu svakako je bila situacija u kojoj Centar za mir trebao da javno istupi i pošalje poruku zalaganja za mir, za suživot. Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen u bojama zastave Novog Zelanda u znaku pijeteta s obiteljima nedužnih žrtava i naravno u znaku javne osude terorizma kakav je među nezapamćenim situacijama u svijetu – kazao je tada Behram za Anadolu Agency (AA).

Tog istog pijeteta za žrtve Šri Lanke nema. Mediji su još prije dva dana postavili pitanje zašto je izostala reakcija, a iz Centra za mir su dobili odgovor kako konkretnog razloga nema, te kako je moguće da će most zasvijetlili u znak potpore Šri Lanki. Isto tako možemo reći kako pojedinci u Centru za mir i multietničku suradnju nemaju isti odnos prema žrtvama iz samo njima poznatih razloga, prenosi pogled.ba

Inače, javnosti je već odavno jasno taj isti Centar za mir i multietničku suradnju sustavno radi na isticanju razlika u Mostaru između njihovih stanovnika i time samo dodatno pojačava podjelu ovoga grada. Maske su pale do sada bezbroj puta i pokazalo se kako taj Centar ima jako malo ili nimalo veze sa pričom o izgradnji suživota naroda na ovim prostorima.

Da je drugačije, Stari most bi bio u bojama Hrvatske kada je ova zemlja igrala finale Svjetskog prvenstva u nogometu. Ali nekako se i može shvatiti da je to bila knedla koju ni Oručević ni Behram nisu mogli progutati.

Ali ako će odavanje počasti žrtvama terorizma ovisiti o tome je li se napad dogodio u džamiji ili u ckrvi, onda imamo veliki problem. Čak i ako samoprozvani borci za multietničnost oboje ovih dana most u boje Šri Lanke pod pritiskom javnosti, ostat će gorak okus činjenice da to nije urađeno isti dan. Maske su još jednom pale.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -