Published On: Sri, tra 24th, 2019

U čast ove nevino ubijene djece Stari most nije mogao biti u bojama njihove zemlje

Ujedinjeni narodi objavili su da je u nedjeljnim terorističkim napadima u Šri Lanki ubijeno najmanje 45 djece.

Jutros objavljene informacije govore kako je broj ubijenih u terorističkom napadu na Šri Lanki povećan na 359. I nažalost, vjerojatno se tu neće zaustaviti. I dok se svijet zgraža nad ovim terorističkim činom, reakcija mostarskog Centra za mir i multietničku suradnju je u potpunosti izostala. Javnost je očekivala kako će Stari most biti obojan u boje Šri Lanke, ali se to nije dogodilo.
Podsjećamo, kada se dogodio užasni teroristički čin na Novom Zelandu isti dan je Stari most bio u bojama te zemlje. Predsjednik Upravnog odbora Centra za Mir i multietničku suradnju Alija Behram istaknuo je kako je teroristički napad u Novom Zelandu pogodio čitav svijet, pa tako i građane Mostara i Bosne i Hercegovine, te da je čin pokazivanja solidarnosti i osuda terorizma najmanje što svi mogu uraditi.

Sada se nameće pitanje zašto Behram i ostali nemaju toliko suosjećanja za žrtve Šri Lanke, osobito desetine nevine djece koja su stradala samo zato što su došli u crkvu proslaviti najveći katolički blagdan Uskrs?

– Ova užasna situacija, teroristički akt koji se dogodio u Novom Zelandu svakako je bila situacija u kojoj Centar za mir trebao da javno istupi i pošalje poruku zalaganja za mir, za suživot. Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen u bojama zastave Novog Zelanda u znaku pijeteta s obiteljima nedužnih žrtava i naravno u znaku javne osude terorizma kakav je među nezapamćenim situacijama u svijetu – kazao je tada Behram za Anadolu Agency (AA).

Tog istog pijeteta za žrtve Šri Lanke nema. Mediji su još prije dva dana postavili pitanje zašto je izostala reakcija, a iz Centra za mir su dobili odgovor kako konkretnog razloga nema, te kako je moguće da će most zasvijetlili u znak potpore Šri Lanki. Isto tako možemo reći kako pojedinci u Centru za mir i multietničku suradnju nemaju isti odnos prema žrtvama iz samo njima poznatih razloga, prenosi pogled.ba

Inače, javnosti je već odavno jasno taj isti Centar za mir i multietničku suradnju sustavno radi na isticanju razlika u Mostaru između njihovih stanovnika i time samo dodatno pojačava podjelu ovoga grada. Maske su pale do sada bezbroj puta i pokazalo se kako taj Centar ima jako malo ili nimalo veze sa pričom o izgradnji suživota naroda na ovim prostorima.

Da je drugačije, Stari most bi bio u bojama Hrvatske kada je ova zemlja igrala finale Svjetskog prvenstva u nogometu. Ali nekako se i može shvatiti da je to bila knedla koju ni Oručević ni Behram nisu mogli progutati.

Ali ako će odavanje počasti žrtvama terorizma ovisiti o tome je li se napad dogodio u džamiji ili u ckrvi, onda imamo veliki problem. Čak i ako samoprozvani borci za multietničnost oboje ovih dana most u boje Šri Lanke pod pritiskom javnosti, ostat će gorak okus činjenice da to nije urađeno isti dan. Maske su još jednom pale.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare