Utorak, 7 svibnja, 2024

VLASI: Od Kosova hoće da naprave Republiku Srpske

Must Read

SARAJEVO – Savjetnik kosovskog premijera Azem Vlasi ocijenio je da je, nakon osme runde pregovora Beograda i Prištine u Bruxellesu, situacija na sjeveru Kosova “napeta i konfuzna” iz koje bi se, kako navodi, mogli izroditi ekscesi i nemiri.
Vlasi smatra da Srbija “mora početi mijenja mišljenje i stavove” u vezi s rješenjem kosovskog pitanja.
“Ili će Srbija promijeniti stav glede svojih nerealnih zahtjeva o sjeveru Kosova ili će stvari ostati kao što su bile”, rekao je Vlasi agenciji Anadolija.
On tvrdi da se Prištini ne žuri da normalizira odnose s Beogradu, a posebno, kako kaže, na štetu Kosova.
“Srbiji se jako žuri na njenom europskom putu. Prema tome, strana koja treba da promijeni svoje stavove je Srbija, a ne Kosovo ‘”, smatra Vlasi, inače nekadašnji prvi omladinac Titove Jugoslavije.
Vlasi kaže da Srbija treba da shvati da je “Kosovo država”, prema kojoj se ne može odnositi s potcjenjivanjem.
” Treba u Srbiji shvatiti da nijedna vlast ne može se miješa u unutarnja pitanja Kosova, pa ni na sjeveru gdje imamo tri male općine sa srpskom većinom”, kazao je Vlasi.
Prema njegovim riječima, jučer je u Bruxellesu trebalo da se postigne neka suglasnost kosovske i srpske strane o zajednici općina sa srpskom većinom na Kosovu, ali je, kako kaže, stvar zapela oko ključnog pitanja.
On tvrdi da Priština nikada neće prihvatiti da se na sjeveru Kosova prenesu i neke ključne državne ingerencije kao što su policija i sudstvo.
” To znači izvlačenje iz unutarnjeg poretka Kosova. To je neprihvatljivo! Na mala vrata iz Srbije hoće da se provuče klica nečeg što je Republika Srpska u Bosni. To bi potpuno učinilo nefunkcionalnom državu Kosovo. To apsolutno na Kosovu nitko, ni ovaj premijer, niti neki drugi, nema ovlasti i pravo da prihvati “, rekao je Vlasi.
Upitan postoji li mogućnost da se u rješavanje pitanja Kosova direktnije uplete američka administracija, Vlasi kaže da “tko god da se uključi u dijalog, kosovska pozicija neće biti promijenjena”.
Iz Amerike, Bruxellesa, važnijih članica EU, kao što su Njemačka i druge države, imamo podršku da se one takozvane paralelne, dakle nelegalne institucije na sjeveru Kosova, a koje podržava Srbija, ukinu, da se prošire ustavne nadležnosti Kosova i na taj dio i da se uspostave neke forme suradnje i organiziranja, rekao je Vlasi.
On smatra da to može biti, kako kaže, zove i zajednica općina sa srpskom većinom, ali kao oblik suradnje i interesnih povezivanja, a ne sa zakonodavnim i izvršnim ovlastima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -