Četvrtak, 19 rujna, 2024

HRVATSKI HEROJ: Jedina ikona rata u Hrvatskoj, koju NGO sektor, ni Indexi, ni Pilseli, ni Soroši, nisu uspjeli uništiti

Vrlo

Prije 27 godina, u blizini Trpinjske ceste u Vukovaru, Blago Zadro je ubijen, vodeći svoje suborce u akciju. Postao je jedna od najpoštovanijih ikona hrvatskog rata za nezavisnost zbog svoje junačke pogibije i velike karizme.

Njegovi se suborci sjećaju legende vukovarske obrane svjedočeći o njegovom zaštitničkom stavu. Nikada braći nije dopuštao da idu zajedno u borbu te nikada nije zapovijedao “naprijed” nego “za mnom”, govore.

Iskazao se vrsnom organizacijom u obrani, a cesta u blizini koje je poginuo nazvana je Groblje tenkova upravo zbog njegovog zaustavljanja srpskih tenkova i oklopnih transportera.

Blago Zadro, jedan je od osnivača vukovarskog HDZ-a, a činom general bojnika posmrtno ga je odlikovao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te je jedini vukovarski branitelj s tako visokim vojnim činom.

Pokopan je na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998. godine, nakon što je njegovo tijelo ekshumirano iz zajedničke grobnice u ljeto te godine. Po njegovom su imenu nazvane Zapovjedna stožerna škola Ministarstva obrane RH, osnovna škola u Borovom naselju i ulice u Grudama, Splitu i Zagrebu.

Počiva zajedno sa sinom

Tijelo njegovog sina Roberta je ekshumirano godinu dana poslije očevog. Otac i sin Zadro počivaju na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja.

Blago Zadro (1944.-1991.) rodio se u BiH, a kao desetogodišnjak s obitelji se doselio u vukovarsku četvrt Borovo naselje, gdje je završio školu i zaposlio se u Borovu. U agresiji na Vukovar postao je zapovjednik obrane Borova naselja.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Obljetnica pokušaja oslobođenja Mostara od strane patriotskog Hamasa: Teroristi domorodci Hrvati ipak nisu iseljeni

Mostar – Dana 18. rujna slavimo nesvakidašnju obljetnicu – pokušaj osvajanja Mostara od strane patriotskog pokreta Hamasa koji je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -