Published On: Ned, stu 18th, 2018

DODIK: Ukinut ćemo Vijeće naroda RS-a ako Klub Srba u Domu naroda Federacije BiH ne bude popunjen

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska, ako ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federaciji BiH (FBiH), pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda.

“Cilj nam je da promijenimo Ustav Republike Srpske. Ne može se dogoditi da Vijeće naroda Republike Srpske, koje je nametnuo visoki predstavnik, služi za ometanje rada naših tijela”, objasnio je Dodik.

Dodik je napomenuo da Vijeće naroda nije obaveza iz Daytonskog sporazuma, ali da je obaveza FBiH da ima Dom naroda.

“Klub Srba od Daytona do danas nikada nije bio formiran u FBiH. Ne prijetim, ali ako mi ne možemo imati tamo popunjen klub, zašto bismo bili podložni prema drugima u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik za “Politiku”.

On je naglasio da nije protiv toga da Vijeće naroda Republike Srpske ostane.

“Ali, nećete nas tamo degradirati, a ovdje se širiti. Nisam protiv bilo kojeg bošnjačkog interesa, ali nećete naše nacionalne interese skrnaviti, a da se ovdje nešto mora po pretpostavci”, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, u FBiH nikada nisu poštovali da najvažnijih šest pozicija moraju biti podijeljene po paritetu, dok je to u Srpskoj sve vrijeme poštovano.

“Zašto to raditi”, upitao je Dodik, koji je lider SNSD-a./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare