Subota, 4 svibnja, 2024

21 godišnjica izbrisanih

Must Read

Nije nam svejedno. Za njih. Za 25.671 život. Zbog isto toliko brisanja. Dvadeset i jedna godina je beskrajno dugo. Predugo. Za izbrisane. I premalo za Državu jer ona još uvijek nije ispravila nepravde. Izbrisani su izbrisani. Nema ih. Ne postoje. Nitko ih se ne sjeća. A u Prešernovom gledališču Kranj odlučili smo promijeniti tijek zaborava u pamćenje. (Renata Reneja Škrjanc)  
Danas, 26. veljače 2013., obilježavamo 21. godišnjicu brisanja 25.671 osobe iz registra stalnoga stanovništva Republike Slovenije.
I u Prešernovom gledališču Kranj uključujemo se u ovogodišnji tijek događaja o izbrisanima u Sloveniji. Trenutačno pripremamo predstavu s naslovom 25.671; toliko je osoba Republika Slovenija 1992. godine izbrisala iz registra stalnoga stanovništva. Ostali su bez bilo kakvoga pravnog statusa. Predstavom želimo upozoriti javnost da Slovenija čak ni poslije dvadeset i jedne godine nije usvojila nikakvo sustavno rješenje za njihove poteškoće niti im je namijenila odgovarajuću materijalnu i nematerijalnu odštetu za ono što im je brisanjem učinila. Predstavu režira jedan od trenutačno društveno najkritičnijih redatelja Oliver Frljić, dramaturginja je Marinka Poštrak, a nastupaju Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko i Matjaž Višnar.Premijera će biti 21. ožujka 2013.
Prije nekoliko dana objavili smo i sveslovenski natječaj za najbolju zamisao za spomenik žrtvama brisanja koju ćemo upotrijebiti u predstavi 25.671, spomenik izbrisanima postavit ćemo naime kao scenski element. Za tu smo se akciju odlučili u želji da izbrisane i njihove sudbine ne bismo zaboravili, a trebala bi također biti opomena da se takvo sustavno kršenje ljudskih prava od strane države ne bi ponovilo. Natječaj će završiti 4. ožujka 2013., a prijedloge nam pošaljite na adresu Prešernovo gledališče Kranj, Glavni trg 6, 4000 Kranj, s oznakom „Spomenik izbrisanim“ ili putem elektroničke pošte na: pgk@pgk.si.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -