Published On: Sri, velj 27th, 2013

BIVŠI FRATAR: 'Homoseksualnost je tempirana bomba u Katoličkoj crkvi'

Homoseksualnost je ‘tempirana bomba u Katoličkoj crkvi’, rekao je bivši fratar CNN-ovoj novinarki Christiane Amanpour. Mark Dowd, koji je i sam priznao da je gay, pričao je s Amanpour o najnovijim skandalima koji su pogodili Katoličku crkvu samo nekoliko dana prije nego što je papa Benedikt XVI najavio da će abdicirati
 
Vatikan je u ponedjeljak objavio da je škotski nadbiskup podnio ostavku, dan nakon što je britanski tisak objavio optužbe o desetljećima dugom ‘nedoličnom ponašanju’ prema svećenicima. Uz ovaj skandal i američki kardinal se suočava sa svježim optužbama o zataškavanju zlostavljanja. I talijanske novine su prošlog vikenda objavile najprljavije izvještaje o homoseksualnosti i ucjenama unutar crkvene hijerarhije, piše CNN.
‘Kada imate ovu kulturu tajnovitosti i krivnje i represije’, kaže Dowd, ‘imate i uvjete koji potiču potencijal za ucjenu i manipulacije.’
Dowd, koji je sada novinar, rekao je da su homoseksualci ‘masivno prezastupljeni’ unutar Crkve.
‘Polovica njih, ako ne i više, od svih u sjemeništima su i sami homoseksualci’, dodao je Dowd.
Dowd je rekao da je svoj zaključak donio nakon neslužbenih i službenih razgovora s članovima Crkve, kao i na temelju osobnog iskustva.
Unatoč ostavci, škotski nadbiskup, kardinal Keith O’Brien, poriče optužbe koje su protiv njega podigli kolege svećenici.
‘Ne znamo sve detalje, znamo samo ono što smo dobili na papiru’, rekao je Amanpour otac Tom Rosica, pomoćnik vatikanskog glasnogovornika.
‘Dakako, to nije ugodan trenutak za cijelu Crkvu. Kada jedan član pati, patimo svi mi’, dodao je otac Rosica.
Novinarski veteran Marco Politi koji prati Vatikan je u razgovoru s Amanpour u Rimu kazao kako je abdikacija pape Benedikta XVI ‘posljednja u nizu kriza’.
‘On je od samog početka imao krizu s islamom, krizu sa Židovima, krizu sa znanstvenim svijetom zbog kondoma i HIV-a’, rekao je Politi.
‘Na kraju, velika Vatileaks kriza: tajni dokumenti o korupciji u Vatikanu, o borbi između kardinala, o bolesti i protivljenjima njegovom državnom tajniku te o nedostatku transparentnosti Vatikanske banke. To ga je svakako potaknulo da ubrza svoju odluku o ostavci’, kazao je Politi.
Ipak, Politi je odbacio ideju o ‘gay skandalu’, o čemu su tijekom vikenda pisali La Repubblica i Panorama, naglašavajući da nitko zapravo nije vidio izvješće.
‘Ta ideja je smeće’, rekao je Politi.
‘Ovdje u Vatikanu postoje kardinali koji imaju ljubavne afere sa ženama i muškarcima. Ali ih skrivaju. Oni su liberali ili konzervativci, ali sigurno ne djeluju kao gay lobi’, kazao je Politi.
Politi je dodao da kada je kardinal Ratzinger bio proglašen papom, da je htio ‘okrenuti novu stranicu’ sa skandalima seksualnih zlostavljanja.
‘On je shvatio koliko je dubok ovaj problem bio. Ali nije imao hrabrosti narediti svim biskupima da otvore arhive i vide skrivene žrtve, kojih još uvijek ima na tisuće i tisuće diljem svijeta’, kazao je Politi.
‘Skandali o seksualnim zlostavljanjima opteretili su Papu’, kazao je Dowd. On je ispričao detalj iz intervjua koji je napravio prije nekoliko godina s bratom Benedikta XVI, Georgom Ratzingerom.
‘On je rekao da se [Papa Benedikt XVI] doslovno noću budio u znoju brinući se o tome’, kazao je Dowd i dodao da je to ostavilo traga na njegovom emocionalnom zdravlju.
Na pitanje možemo li u budućnosti očekivati nekog liberalnijeg papu, Dowd je optimističan.
‘Prema mom iskustvu, Katolička crkva je oduvijek sklona iznenađenjima’, zaključio je Dowd