Petak, 3 svibnja, 2024

MEĐUNARODNA KRIZNA SKUPINA: Cerić igra opasan tango

Must Read

Ukoliko mišljenje bivšeg poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića da BiH treba biti država bošnjačkog naroda postane dominantan bošnjački stav, to bi moglo pridonijeti daljnjim sukobima i nestabilnosti u BiH, navodi se u najnovijem izvješću “Međunarodne krizne grupe”.
U izvještaju pod naslovom “Bosanski opasni tango: Islam i nacionalizam” navodi se da se taj Cerićev stav, koji on obrazlaže da “Hrvati i Srbi već imaju svoje države”, sviđa mnogim Bošnjacima, ali odbija većinu Hrvata i Srba.
“Ako to postane dominantan bošnjački stav, teško da će se on pomiriti sa stavovima drugih zajednica u BiH”, navodi se u izvještaju i ističe da Islamska zajednica treba da pojača gledište države kao zajedničkog dobra u kojoj se sve skupine osjećaju jednako kao kod kuće .
U izvještaju, koji, kako se navodi, istražuje rastuću fuziju bošnjačkog nacionalizma naglašava se da je Islamska zajednica u BiH iz jedne vjerske organizacije izrasla u važan politički faktor koji je pomogao u oblikovanju bošnjačkog identiteta.
“Politički islam je novina u BiH i njegov uspon vidi se kao prijetnja sekularnim strankama i nemuslimanima. Desetak napada koji se pripisuje Bošnjacima za proteklih 10 godina izazvali su strahove od terorizma”, navodi se u izvještaju.
Europski programski direktor “Međunarodne krizne grupe” Sabina Frejzer navela je da Islamska zajednica u BiH po stupanju u političku arenu ima odgovornost da se ponovo angažira u međuvjerskom dijalogu i unaprijedi kompromisna rješenja kojima može se izbjegne dalje fragmentiranje države.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -