Published On: Uto, velj 26th, 2013

MEĐUNARODNA KRIZNA SKUPINA: Cerić igra opasan tango

Ukoliko mišljenje bivšeg poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića da BiH treba biti država bošnjačkog naroda postane dominantan bošnjački stav, to bi moglo pridonijeti daljnjim sukobima i nestabilnosti u BiH, navodi se u najnovijem izvješću “Međunarodne krizne grupe”.
U izvještaju pod naslovom “Bosanski opasni tango: Islam i nacionalizam” navodi se da se taj Cerićev stav, koji on obrazlaže da “Hrvati i Srbi već imaju svoje države”, sviđa mnogim Bošnjacima, ali odbija većinu Hrvata i Srba.
“Ako to postane dominantan bošnjački stav, teško da će se on pomiriti sa stavovima drugih zajednica u BiH”, navodi se u izvještaju i ističe da Islamska zajednica treba da pojača gledište države kao zajedničkog dobra u kojoj se sve skupine osjećaju jednako kao kod kuće .
U izvještaju, koji, kako se navodi, istražuje rastuću fuziju bošnjačkog nacionalizma naglašava se da je Islamska zajednica u BiH iz jedne vjerske organizacije izrasla u važan politički faktor koji je pomogao u oblikovanju bošnjačkog identiteta.
“Politički islam je novina u BiH i njegov uspon vidi se kao prijetnja sekularnim strankama i nemuslimanima. Desetak napada koji se pripisuje Bošnjacima za proteklih 10 godina izazvali su strahove od terorizma”, navodi se u izvještaju.
Europski programski direktor “Međunarodne krizne grupe” Sabina Frejzer navela je da Islamska zajednica u BiH po stupanju u političku arenu ima odgovornost da se ponovo angažira u međuvjerskom dijalogu i unaprijedi kompromisna rješenja kojima može se izbjegne dalje fragmentiranje države.