Published On: Uto, velj 26th, 2013

Prijave za Mrkonjića, Kusturicu …

Beograd – DRI je zbog nepravilnosti u trošenju proračuna u 2011. podnijela 229 prijava, između ostalih i protiv Milutina Mrkonjića, Dušana Bajatovića, Emira Kusturice.
 
Predsjednik DRI Radoslav Sretenović objašnjava da su podnijeta 193 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka 0,28 prijava za gospodarski prijestup i osam kaznenih prijava.
Sretenović je rekao da je tim prijavama obuhvaćeno 319 osoba, a odnose se na nepravilnosti koje su državni revizori utvrdili u kontroli financijskih izvještaja proračunskih korisnika u 2011. godini.
Prema njegovim riječima, najčešće su kršeni zakoni o proračunskom sustavu, javnim nabavama, o radu i Zakon o planiranju i izgradnji. U Sektoru za reviziju proračuna i proračunskih fondova, DRI je podnijela 25 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 25 odgovornih osoba u ministarstvima, upravama , direkcijama i fondovima. Prekršajne prijave su podnesene i protiv ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića, bivšeg ministra za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić i bivših ministara kulture Nebojše Bradića i Predraga Markovića . Najviše prijava podneseno je protiv odgovornih osoba u Ministarstvu vanjskih poslova – između ostalih, i protiv veleposlanika Srbije u Crnoj Gori Zorana Lutovca, bivšeg veleposlanika Srbije u Belgiji Radomira Diklića, i nekadašnje veleposlanice Srbije u Italiji Sande Rašković Ivić . U Sektoru za reviziju javnih poduzeća, gospodarskih društava i drugih pravnih osoba koje je osnovao ili ima udio u kapitalu ili u upravljanju korisnik javnih sredstava, podnijeto je osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i 10 prijava za gospodarski prijestup protiv 45 odgovornih osoba u javnim poduzećima i privrednim društvima. Prijave su, između ostalih, podnesene i protiv ravnatelja Parka prirode Mokra Gora Emira Kusturice i dirketora Srbijagasa Dušan Bajatović. U Sektoru za reviziju organizacija obveznog socijalnog osiguranja, DRI je podnijela 58 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 116 odgovornih osoba u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i apotekama, odnosno domovima zdravlja koji u svom sastavu imaju apoteku. Prekršajna prijava je podnesena i protiv nekadašnjeg direktora RZZO Aleksandra Vuksanovića . Sektoru za reviziju proračuna lokalnih vlasti podnijeto je stotinu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka 0,16 prijava za gospodarski prijestup i osam kaznenih prijava protiv 125 odgovornih lica u općinama i gradovima. Prekršajne prijave podnesene su protiv tadašnjih predsjednika općina, odnosno gradonačelnika Pančeva, Požarevca, Valjeva, Požege, Subotice, Despotovca, Sremske Mitrovice, Alibunara, Bačkog Petrovca, Zrenjanina, Bajine Bašte, Novog Pazara, Surdulice, Užica, Čačka, Pirota i Vranja. Cjelokupan popis prijava koje je podnijela DRI objavljen je na stranicama te institucije www.dri.rs .