Nedjelja, 29 rujna, 2024

Znate li kamo odlaze kovanice bačene u Fontanu di Trevi? Odgovor će vas sigurno razveseliti!

Vrlo

Ako ste se ikada zapitali gdje će završiti kovanice koje ste tijekom svojeg posjeta Vječnom gradu ubacili u Fontanu di Trevi, vjerujemo kako će vas odgovor razveseliti.

Prema legendi, bacite li kovanicu u ovo veličanstveno barokno djelo Nicole Salvija, izgrađeno u 18. stoljeću po narudžbi pape Klementa XII., u Rim ćete se sigurno vratiti. Koliko je sigurno da ćete se vratiti u ovom je slučaju manje bitno, no ono što je sigurno jest da će vaš novčić, kao i milijuni novčića koje turisti ubacuju u ovu glasovitu rimsku fontanu, biti usmjereni za pomoć siromašnima grada Rima, budući da se sav prikupljeni novac već dvadesetak godina uplaćuje na račun Rimskog Caritasa.

Ipak, dogovor s Rimskim Caritasom, koji je 2016. godine od prikupljenih kovanica uprihodio 1,4 milijuna Eura, koncem prošle godine doveden je u pitanje, budući da su gradske vlasti na razmatranje stavile prijedlog o preusmjeravanju novca za financiranje različitih gradskih projekata. No ovaj je prijedlog na sreću siromašnih i potrebitih odbačen, te je 29. ožujka potpisan novi ugovor prema kojemu će novac iz Fontane di Trevi i dalje biti povjeravan Caritasu i to najmanje do 31. prosinca ove godine.

Odluku gradskih vlasti s radošću je dočekao ravnatelj Rimskog Caritasa mons. Enrico Feroci, izjavivši kako je riječ o “konkretnom izrazu solidarnosti čitavog grada Rima prema potrebitima”, te zahvalio gradskim ocima što su prepoznali važnost katoličkog karitativnog djelovanja usmjerenog prema različitim ugroženim skupinama – beskućnicima, starijima, migrantima i siromašnim obiteljima – kojima na raspolaganju stoji mreža od 139 župnih karitativnih centara za pomoć.

“Odgovornost, transparenttnost i duh služenja i svjedočenja, načela su koja su vodila svih ovih godina tijekom kojih nam je Grad Rim povjeravao prikupljena sredstva. To je duh koji će nas i dalje voditi”, kazao je mons. Feroci.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Potpisan ugovor vrijedan 500.000 KM: U Ljubuškom se gradi prva Sigurna kuća u ŽZH

U Ljubuškom uskoro kreće izgradnja Sigurne kuće – skloništa za žrtve nasilja u obitelji i osobe koje uslijed životnih...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -