Published On: Sri, ožu 16th, 2022

BAJROVIĆ AMERIČKIM KONGRESMENIMA: Zaustavite Bidena! Krenuo je u izdaju Bosne!

Ako Biden ne ispuni svoje predizborno obećanje, njegovi bivši kolege su tu da ga pozovu na odgovornost – kaže čovjek s mobitela.

 

 

Bidenova trenutna srbocentrična politika ne šalje dobru poruku bošnjačkoj  i albanskoj zajednici  u Americi u ključnim izbornim kongresnim okruzima uoči izbora na sredini mandata.(ucjena gubitkom glasova?)

Posljednjih dana kampanje u Iowi 2007. godine, demokratski kandidat senator Joe Biden u eteru se isticao kao konstanta, kao  vođa s velikim iskustvom u vanjskim poslovima tvrdeći da je okončao genocid u Bosni. 

 1. Biden je promicao svoje stavove o Bosni veći dio svoje karijere, uključujući i tijekom svoje uspješne kandidature za predsjednika 2020. godine.
 2. Doista, Joe Biden se smatra herojem u Bosni i Hercegovini, odnosno među Bošnjacima u BIH Americi.
 3. Njegova pobjeda nad Donaldom Trumpom prošle godine donijela je nadu i potakla javnu proslavu u Sarajevu, jednu od najvećih proslava koje će se održati u Europi.
 4. Biden je bio jedan od rijetkih demokrata koji je bio spreman kritizirati predsjednika Billa Clintona za nedjelovanje tijekom genocida u Bosni i Hercegovini i zauzeti se za vrijednosti na kojima su Sjedinjene Države utemeljene.
 5. Njegov principijelni stav tijekom  rata u Bosni kasnije je korišten za brendiranje njegovog vanjskopolitičkog iskustva, kao štit  od kritika njegovog protivljenja Prvom zaljevskom ratu i njegove podrške ratu u Iraku.
 6. Stoga ne iznenađuje da je Biden pozvao bošnjačku zajednicu u SAD-u tijekom njegove kandidature za predsjednika 2020. godine. Zajednica je podržavala Bidena od početka, uključujući i za vrijeme skupova u Iowi, gdje sam, kao kapetan u Des Moinesu, pomogao da kampanja bude sačinjena  i od Bošnjaka i Amerikanaca.
 7. Gotovo deset mjeseci nakon njegovog predsjedništva, Bidenova politika prema Bosni čini se kao nastavak najnegativnijih aspekata Trumpove politike prema zapadnom Balkanu .
 8. Smirivanje srpskog i hrvatskog nacionalizma u Bosni, uz potporu opasnoj teritorijalnoj razmjeni između Srbije i Kosova, nije ono što je Biden obećao bošnjačkoj i albanskoj zajednici tijekom svoje kampanje.
 9. Činjenica da je Biden ostavio na poziciji Trumpove dužnosnike State Departmenta zadužene za politiku u regiji koja je temelj njegovog vanjskopolitičkog naslijeđa još je začuđujuća.
 10. Umjesto da ispune svoje predizborno obećanje da će zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet Bosne – koji je trenutno pod najozbiljnijom prijetnjom u posljednjih dvadeset i pet godina – Bidenovi dužnosnici State Departmenta pomažu produbljivanju etničke diskriminacije.
 11. Američki dužnosnici dali su otvorenu potporu izmjenama BH izbornog zakona koje je sponzorirala EU, a koje će radikalno promijeniti odnos snaga i nepravedno dati prednost nekim demografskim kategorijama u odnosu na druge. 

U napetoj Federaciji birači nacionalističke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) vrijedit će više od ostalih birača u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Ova promjena omogućit će političarima da biraju svoje biračko tijelo.

Ako bude usvojena, rezolucija bi državu učinila još manje funkcionalnom i izravno bi bila u suprotnosti s presudama Europskog suda za ljudska prava, kako je presuđeno u slučaju  Azra Zornić .

 • Nakon ozbiljnog pada rejtinga zbog brzog povlačenja iz Afganistana i duboko razočaravajućeg zelenog svjetla za plinovod Sjeverni tok 2, Biden si teško može priuštiti još jedan vanjskopolitički neuspjeh, pogotovo u zemlji koja se smatra središnjom ostavštinom njegove vanjske politike.
 • Nadalje, predaja Bosne srpskom i hrvatskom nacionalizmu potaknut će duboko ogorčenje među  pretežno muslimanskim bošnjačkim zajednicama diljem svijeta. (prijetnja?)
 • Bliska suradnja s povjerenikom EU Olivérom Várhelyijem – kojeg je delegirao mađarski premijer Viktor Orban – šalje pogrešnu poruku progresivnim snagama u Europskoj uniji, posebno novoj njemačkoj vladajućoj koaliciji.
 • Njemačku vanjsku politiku vodit će Zeleni — stranka  koja je najglasnija o Bosni u EU Parlamentu, najglasnija o prijetnji srpskih nacionalista odcjepljenjem i o opasnosti koju predstavljaju predložene izmjene izbornog zakona.
 • Vanjska politika utemeljena na vrijednostima ukorijenjena u temeljnim vrijednostima SAD-a ne bi se trebala primjenjivati ​​isključivo na bijele i kršćanske nacije, s nižim standardima za druge. (zar u SAD-u postoji ista vrijednost glasa u svim federalnim jedinicama?)
 • Kako je Biden podsjetio svijet 1995. godine, Bošnjaci su pretrpjeli genocid samo zato što su muslimani .
 • Očekivati ​​da Bošnjaci, kao i mnogi drugi građani koji ne pripadaju u tri konstitutivna naroda, bilo zbog etničke manjine, bilo po izboru, prihvate drugorazredno državljanstvo u zemlji u kojoj čine većinu je izdaja vrijednosti koje Sjedinjene Države smatraju svetim — da su svi ljudi jednaki. (Komšić je pripadnik Nepripadnih, Ostalih, zar je trostruki mandat diskriminacija takvih?)
 • Vanjskopolitička zajednica usmjerena na Balkan ne brani ono što Bidenova administracija radi u Bosni. Stručnjaci su kritični i bezuspješno upozoravaju na posljedice ove duboko pogrešne politike.
 • Ali Biden može brzo promijeniti smjer i suprotstaviti se prijetnji teritorijalnoj cjelovitosti Bosne koju predstavlja srpski nacionalist Milorad Dodik koji podržava Rusiju.
 • Administrativni memorandum o studiji nacionalne sigurnosti o borbi protiv korupcije proglašava da je borba protiv korupcije “ključni interes američke nacionalne sigurnosti”.
 • Izvršna naredba predsjednika Bidena o sankcijama za zapadni Balkan otvara vrata za novi pristup regiji. Uz borbu protiv endemske korupcije, ove nove alate treba primijeniti protiv srpskih i hrvatskih nacionalista umjesto da ih umiri više moći i javnih sredstava. (Osmica dakle nije korumpiran, kao niti bošnjački nacionalizam u SDP-u , DF-u , SDA)
 • Regija je na prekretnici. (Ili je Reuf na prekretnici?, oće li to s Rusima)
 •  Srpski političar Milorad Dodik pribjeći će nasilju kao što je to učinio i Slobodan Milošević ako ne dođe do ozbiljnog povratka Sjedinjenih Država. (Jest eno sve trči. Zašto bi pribjegao nasilju kad se tek brani, i to ustavom zajamčene pozicije. Milošević je bio okupatorski lider, Dodik brani pozicije, jedina strana koja huška na nasilje i rat je SDA)
 • Ključ za slabljenje Dodika je razotkrivanje neobuzdane korupcije koja ga okružuje — njegova kleptokratska mreža isprepletena je s mrežom ruskog predsjednika Vladimira Putina. (Koja je to korupcija, možemo li je vidjeti, svi pričaju o njoj a ona nikako da se ukaže? Gospa se petkom ukaže u Hercegovini a Dodikova korupcija neće. Oćemo slati vidioce u Banja Luku?)
 • Bidenova administracija je globalnu borbu protiv korupcije učinila nacionalnim sigurnosnim interesom za Sjedinjene Države.
 • Nedavne najave novih instrumenata sankcija za borbu protiv globalne korupcije, uključujući autoritarne kleptokracije, potvrđuju ovaj interes. Sjedinjene Države moraju koristiti svoje nove alate (a alati su kad nešto proglasiš, optužiš, dođeš, vidiš i ono umre? nekad bilo, dugo se Hillary Clinton) za borbu protiv korupcije na globalnoj razini kako bi uključile dužnosnike i poslovne ljude koji podržavaju i omogućavaju Dodika i druge poput njega.
 • Kongres SAD-a, dijelom zbog Bidenovog aktivizma, bio je pokretačka snaga velikih odluka koje utječu na zapadni Balkan u posljednjih trideset godina.
 • Ako Biden ne ispuni svoje predizborno obećanje, njegovi bivši kolege su tu da ga pozovu na odgovornost.  (Nije ni USA kongresmenima lako, na što spadoše, da ih Reuf  postrojava)
 • Trenutna US srbocentrična politika ne šalje dobru poruku bošnjačkoj i albansko zajednicama u SAD-u u ključnim izbornim kongresnim okruzima uoči izbora na sredini mandata. (Zar nije ono Reuf pisao da Srbi u SAD-u imaju loše lobiste a on cijele institute osnov’o?)

Reuf Bajrović je potpredsjednik udruge njih par Bošnjaka u SAD-u koju je nazvao nekim pompoznim imenom,  tipa  američko-europska alijansa i prijavio ju je na neki suteren u Washingtonu.  O sebi kaže da  je prvi  BH građanin-Amerikanac koji je bio ministar u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Odnosno imao je državljanstvo SAD-a i BIH. Naravno da ovo nije točno.  Očito nije provjeravao državljanstva Hrvata ministara u Vladi FBIH i BIH. No dobro, oni čini se za njega i nisu vrijedni bilo kakve pažnje, poredbe , da ne kažemo usporedbe. Zbog ovog “U”.

Slika: Reuters

*crvenom bojom su označene mini logičke polemike sa stavovima uvaženog američkog revolucionara i BH uhljeba, Reufa Pl. Cvetkovića zvanog Maček.

guest
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bujica
Bujica
4 mjeseci prije
ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
4 mjeseci prije

Bajden se pita u Americi taman koliko i Komšić u BiH ili Plenković u Hrvatskoj.

Bajrović je poznat kao srbofob i fundementalista i kao takav lobira protiv srpskih interesa u protestanskoj i hrišćanskoj zemlji kao što je Amerika koja je religijski i civilizacijski mnogo bliža Srbima.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
4 mjeseci prije

Znaš šta je paradoks…muslimani u BiH su i civilizacijski i religiozno bliži Evropi i SAD od Serba…

Antidiktator
Antidiktator
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
4 mjeseci prije

Opet lažeš ? Dokle? Ono što posjeduju civilizacijsko je samo ono što je educirano na zg univerzitetima. Religiozno, jedina muslimanska religija jednoga naroda u Europi. Buncaš!

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
4 mjeseci prije

Potu,re začepi i razguli među kamilojebce , tamo vam je mjesto…..osun,ećene popišane potu,rice.

Zoka
Zoka
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
4 mjeseci prije

A jel dobro biti blizu ammerici i euuropi?

Izmetbegović
Izmetbegović
4 mjeseci prije

Još jedan iz plejade radikalnih, primitivnih isil mošnja, pojas Gaze je sve bliži, tik, tak, tik, tak😁

Prava Istina
Prava Istina
4 mjeseci prije

Komšić je naš budući predsjednik Republike BiH. Jer zastupa stav koji je najbolji za sve narode i narodnosti koji žive u BiH !

MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
Šta ti kažeš na ovo?  Prava Istina
4 mjeseci prije

Ma nek on predstavlja Tuzlu i Zenicu ,to mu je krajnji domet.

Neron
Neron
Šta ti kažeš na ovo?  Prava Istina
4 mjeseci prije

On predstavlja isključivo stav Bošnjaka i SDA 🤦

Antidiktator
Antidiktator
Šta ti kažeš na ovo?  Prava Istina
4 mjeseci prije

Repzblika BiH je nepostojeća kategorija. Komšića možete birati ubuduće samo sebi, Hrvatima više ne.

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
Šta ti kažeš na ovo?  Prava Istina
4 mjeseci prije

Tako je, Komšić je potencijalni budući predsjednik R BiH, a na teritoriju RS i HR HB može doći kao gost. Bit će počašćen rakijom i slaninom, pošto će to biti haram u R BiH.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Prava Istina
4 mjeseci prije

Alija podpisuj Alija taman da je ko filđžan ,sad možete kmečati osim ratom ne možete ništa riješiti ,prema tomu ostaje vam da se koprcatie i kmećite u filđanistanu do nesvjesti 😁 eekbeer kmee

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Prava Istina
4 mjeseci prije

Hahahaha potu,re osune,ćeno …dao dragi B,og da na idučim izborima u americi bude glasalo svih 1 400 000 potu,rica hahagaha GUBARI BEZ IMENA….

Odin
Odin
Šta ti kažeš na ovo?  Prava Istina
4 mjeseci prije

Dva od tri ga naroda mrze a i vi ga ne volite što je lijep i pametan,, pa se pitam,, jel ti dobro,, nisi bolestan,,

SIGMUND XX345a
SIGMUND XX345a
4 mjeseci prije

BAJROVIC SVOJOM RETORIKOM PREDSTAVLJA PROBLEM UPRAVO BOSNJACIMA. DODIK NECE PRIBJECI NIKAKVOJ SILI. TO ZNAJU I AMERIKANCI.DECKO PRICA GLUPOSTI.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  SIGMUND XX345a
4 mjeseci prije

neka čačka mečku ,kada zaigra komu će se žaliti ,Tita mi Tite više nejma

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  SIGMUND XX345a
4 mjeseci prije

RS JE GENOCIDNA TVOREVINA SVETOSAVSKI ISIL Teroristički KALIFAT nastao na srednjevjekovno teoriji krvi i tla i ubistvu muslimana i KATOLIKA Bosne Na genocidu BOSNJAKA i HRVATA

Neron
Neron
4 mjeseci prije

Danas sam slušao nekog “balavca” političkih nauka Mujanovića “novi Suljagić” 🤦

Antidiktator
Antidiktator
Šta ti kažeš na ovo?  Neron
4 mjeseci prije

Sve ista truba.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Neron
4 mjeseci prije

ljudi bez morala i bez ideje ufuravaju nama istine crno bijele ..tako nekako.

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
4 mjeseci prije

Kada se Federacija BiH razdruži na sastavne dijelove (HR HB i R BiH), nestat će problemi koje Reuf apostrofira.

MateMo
MateMo
Šta ti kažeš na ovo?  Martina Mlinarević
4 mjeseci prije

Pa kakvih problema je bilo prije nego smo se “združili” bilo je svak svoje, a sad bi muslimani sve e nemere, Razlaz.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  MateMo
4 mjeseci prije

Mate svi smo zate.

Last edited 4 mjeseci prije by Bruce Lee 🐉🐲
Normalni
Normalni
Šta ti kažeš na ovo?  MateMo
4 mjeseci prije

Ovo je jos jedan dokaz zasto su muslimani tu di jesu ako ih ovakvi vode i predstavljaju.Za njih su Hrvati nacionalisti da i ja sam nacionalista volim svoju naciju.Ali ne mrzim druge nisam sovinista .I jos jedno zasto svi glumci pjevaci voditelji i ostali muslimani hrle u Hrvacku i traze domovnicu i putovnicu ako smo mi takvi sovinisti.Idite u Tursku Srbiju Albaniju Saudijsku Arabiju Kuvajt i tako dalje trazite njihove papire i doli budite to sto vam je Hrvacka dala.I jos nesto vi nezahvalni i pokvareni narode cast postenim i izuzetcima pokajte se i pokrijte usima.

Neron
Neron
Šta ti kažeš na ovo?  Normalni
4 mjeseci prije

Oni ta 2 pojma šovinizam i nacionalizam poistovjećuju ali ne samo Bošnjaci i bošnjački političari nego i novinari pogotovo oni sa N1 🤦

Last edited 4 mjeseci prije by Neron
Normalni
Normalni
Šta ti kažeš na ovo?  Neron
4 mjeseci prije

Svi znamo sto je N1 i netriba se njima zamarat naj bolje ih ignorirat nisu vrijedni profesije koj mora bit istina i samo istina.Samo neznam kako se mogu pogledat u ogledalo a da u njega ne plj… kad vide svoju facu.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  MateMo
4 mjeseci prije

UZP HRHFOSNE MAČEKOVac…možeš biti konstitutivan u Kninu

Mosad
Mosad
4 mjeseci prije

Ahahahaha Panika Širih Razmjera!!!

Hrvoje Vukcic
Hrvoje Vukcic
4 mjeseci prije

Reuf otisao na kvasinu, Iz udobnosti Amerike nama potpaljuje pozar

Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

PA JESTE SE VESELILI BIDENU KAD JE DOSO NA VLAST U AMERICI BIDEN ZNA KO JE RUSIO TORNJEVE ZNA DA SU TO BILA SEFIKOVA I SEMSUDINOVA RAJA ZNA KAKVISTE DA STE PREVARANTI JEDNO POTPISETE A DRUGO RADITE AKO OVAKO NASTAVITE BIT CE VAM POJAS GAZE

Izmetbegović
Izmetbegović
4 mjeseci prije

Gotovo svi austrijski mediji danas izvještavaju kako je Sveučilište u Beču pokrenulo postupak provjere doktorskog rada austrijske ministrice pravosuđa iz redova stranke Zelenih, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, Alme Zadić.. Zaključak:Sve mošnje žive u laži, od laži, laž ih je uništila, a sad je došla i glad.. 😁

Zoka
Zoka
4 mjeseci prije

Taj baajrović je tipični moošnjo – daje bih-u i mošnjama previše značaja. Ukključuje i allbance. Nonsens za nonsensom.
Ma kome je par miliončiča isslamista danas važno? Na istoku 150 miliona ruusa uddarilo na 40 miliona ukkrajinaca. Ruzsi razvaljuju što su ammeri 8 godina gradili. Raspada se stari ammerički unnipolarni svijet. Pravi se novi svjetski poredak. Euroazija preuzima vođstvo od europe i sjjeverne ammerike, a biilmez baajrović tamo neku šaku ghovana u bih spominje. Fuj gllupane gllupi. Deplasirani ste.

Zoka
Zoka
4 mjeseci prije

Vidim ovdje na poskoku šačica isslamskih trollova, ko švabo trajlala, seeru i ghovnaju ko pokvarena ploča iste svoje nebuloze. Ja kad vidim nek imena samo preskočim. Uopšte ih ne čitam i ne obraćam pažnju na njih.

EugenSavojskiPrži
EugenSavojskiPrži
Šta ti kažeš na ovo?  Zoka
4 mjeseci prije

Ja refleksno preskačem i ne čitam njihove nepismene komentare jer ništa ne kažu samo se razbacuju uvredama ko čergari što i jesu pa tako ih samo profiltriram i idemo dalje i mora se priznati da su u teškoj panici i očaju jer nije im uspjela đihad država tj ratni cilj im je popušio!

Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

BAJRO bolan, vrati se ti u svoju matičnu zajednicu bijelih roma iz crne gore…. mani se strane države bosne i njenih problema s raspadom.

Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

ISLAMISTA KOJI ZIVI U KRSCANSKOJ AMERICI,KAD BI MOGAO POPALIO BI I POBIO SVE KRSCANE OVOGA SVIJETA.MRZI SVE STO JE HRVATSKO I SRPSKO I HTJEO BI DA MUSLIMANI GOSPODARE BIH…..NECE MOCI